Uber i dataskandal – mutade hackare till tystnad om intrång

Hackerattacker
Uber i dataskandal – mutade hackare till tystnad om intrång

Foto: Seth Wenig/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

“Inget av det här skulle ha hänt, och jag tänker inte försöka ursäkta det. Vi ändrar just nu sättet vi gör affärer på”, säger vd:n till Bloomberg.

Kontroverserna avlöser verkligen varandra på taxiappen Uber. Sexism, aktivt motarbetande av offentliga tjänstemän och dåliga villkor för förare. Nu är det dags igen.

Enligt Bloomberg har hackare stulit personuppgifter för 57 miljoner användare från Uber-appen. Dataläckan innefattar namn, mejladresser och telefonnummer från både konsumenter och förare. Enligt Uber har inga kreditkortsuppgifter eller personnummer läckt ut.

Än mer uppseendeväckande än själva intrånget är att bolaget känt till intrånget i över ett år – utan att säga något. Tvärtemot har bolaget försökt hemlighålla läckan. För att det inte skulle komma ut har bolaget betalat hackarna för att radera datan och inte berätta om intrånget.

“Inget av det här skulle ha hänt, och jag tänker inte försöka ursäkta det. Vi ändrar just nu sättet vi gör affärer på”, säger Dara Khosrowshahi, som tog över vd-posten i september i år, till Bloomberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER