4084 journalister i upprop mot sexism: "Jag blev drogad"

Deadline
 4084 journalister i upprop mot sexism: "Jag blev drogad"

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Starka vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp i journalistbranschen.

Kvinnor i en rad yrkesgrupper har de senaste veckorna berättat och uppmärksammat sexism i sina respektive branscher. Tidigare i veckan skrev 1139 kvinnor från den svenska techbranschen under uppropet #teknisktfel.

Nu är det journalistbranschens tur. I uppropet #deadline, som 4084 kvinnliga svenska journalister skrivit under, kommer en rad starka vittnesmål.

"Den tystnadskultur som våra medsyskon i andra branscher vittnat om råder också hos oss. När vi ändå har sagt ifrån har även kvinnliga chefer ofta ignorerat våra rop på hjälp. Inte sällan har förövaren varit en uppburen, hyllad och profilerad man, många år äldre och mer erfaren än de vikarier och nyanställda han så obekymrat trakasserat", skriver man i uppropet.

Här är några av de anonyma vittnesmålen.

"Jag blev drogad och våldtagen av två etablerade manliga journalister när jag för tio år sedan var ung frilansande journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla. Skammen var större än vad jag upplevde att mitt inflytande var, där och då."

***

"Trots att jag visste hurdan han var lät jag mig bjudas hem till chefen för att vi skulle ha utvecklingssamtal. Det visade sig att sängen var bäddad och klar när jag kom.”

***

"Jag jobbade sena kvällar på webben som hade sin redaktion bredvid sporten. Det tittades mer på porrfilm än på NHL-matchen eller boxningen eller vad det nu var de egentligen skulle rapportera ifrån. Alla hade varsin liten teve bredvid datorn.

Läs fler artiklar
LÄS MER