Apples avgift för Spotifys app kan vara olaglig i USA

Apples avgift för Spotifys app kan vara olaglig i USA

TT/AP Photo/Jeff Chiu

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den som registrerar ett Spotify-konto via Apples App Store tvingas betala 30 procent mer i månaden än de som registrerar sig via Spotifys sajt. Nu ska konkurrensmyndigheten i USA titta närmare på det.

I förra veckan kunde vi rapportera att Spotify har planer på att uppmana användare som har köpt deras musiktjänst via Apples App Store att omregistrera sig via Spotifys sajt.

Orsaken är att Apple i dagsläget tar 30 procent av alla köp som görs via deras onlinebutik. Det medför att Spotify-användare som har laddat ned appen via App Store betalar 30 procent mer i månad än andra prenumeranter.

Men har Spotify tur så kan bolaget snart komma att slippa Apples kraftiga avgifter.

Enligt affärssajten Forbes har amerikanska Federal Trade Commission, som undersöker konkurrensfrågor, börjat titta närmare på Apples metoder när det kommer till konkurrerande musiktjänster.

Enligt sajten skulle Apples upplägg kunna innebära juridiska problem.

I dagsläget kan du som användare förvisso registrera ett konto via en sajt i stället för i App store. Men att det går att göra så framgår inte i App Store. Den som säljer en produkt där förbjuds nämligen från att kommunicera i Apples appbutik.

En formell utredning av Apples förehavanden har hittills inte inletts, men enligt källor till Forbes har FTC börjat titta närmare på frågan.

Läs fler artiklar
LÄS MER