Sök

1139 kvinnor i upprop mot sexism i den svenska techindustrin

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Skakande vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp.

Yrkesgrupp efter yrkesgrupp har de senaste veckorna gått samman för att på olika sätt berätta och uppmärksamma sexism i sina respektive skrå. Nu har också kvinnorna i den svenska techbranschen agerat och i en sluten Facebookgrupp lämnat anonyma vittnesmål. Hittills har 1139 kvinnor skrivit under uppropet som fått namnet #teknisktfel. En del av vittnesmålen publiceras på söndagskvällen i Dagens Nyheter. Här är några av berättelserna:

”Vi kom till möten och de kunde säga “kul att ni är här, men vi har redan snackat igenom allt så vi kan bara berätta vad vi bestämt”. Under ett möte avbröt de mötet för att diskutera en porrskådis.”

***

”’Ursäkta, kan jag få komma förbi?’ "Ja visst" sa han "Bara jag får känna på de här först." och strök mig över brösten. Jag vet inte vad som var värst, den fysiska kränkningen, att det stod fyra män bredvid och skrattade eller att jag själv bara mumlade och klämde mig förbi dem.”

***

”På min första arbetsplats, en av de största IT-jättarna, fanns en central server där ärenden hanterades för många av Sveriges största företag. Den var också avdelningens porrarkiv. Därifrån kunde tekniker skicka ut porrbilder på skärmen till kvinnliga kollegor som satt i telefon med kunder.”

***

”Chefen ”dansade” med mig och avslutade genom att slicka mig i örat. Vd:n såg allt utan att röra en fena.”

***

”En hand upp mellan benen med kommentaren: ’Är det inte skönt med lite sexuella trakasserier på jobbet?’”

***

I uppropet #teknisktfel skriver initiativtagarna bland annat:

”Även teknikbranschen påverkas av de strukturella problem som uppmärksammats genom #metoo. Det finns en sexistisk kultur som normaliserats och en tystnadskultur där drabbade kvinnors röster inte hörs. Den som höjer sin röst mot sexuella trakasserier kan i många fall behöva betala ett straff för det, samtidigt som förövaren slipper undan. Detta är ett #teknisktfel. Vi tror att kulturen går att förändra. När alla inom teknikbranschen slutar acceptera, och istället börjar uppmärksamma oss själva och varandra på vad som sker, kan vi lösa detta tillsammans. Förändring behöver ske NU. Därför behövs ett upprop för att få alla att markera mot övertrampen och därigenom bidra till en bättre framtid – för oss alla”.

Totalt har alltså 1.139 kvinnor undertecknat uppropet. Att underteckna uppropet innebär inte att man personligen har blivit utsatt för övergrepp. 

Läs mer