Soundtraps Per Emanuelsson om Spotify-affären: ”Det känns helt fantastiskt”

Breakit - Soundtraps Per Emanuelsson om Spotify-affären: ”Det känns helt fantastiskt”

Per Emanuelssons Soundtrap har just sålts till Spotify.

Jonas de Lange

Reporter

Spotify slukade just hans bolag.

På fredagseftermiddagen kom nyheten att musikstreamingjätten Spotify köpt upp det svenska startupbolaget Soundtrap.

“Det känns helt fantastiskt. Vi har haft en relation med Spotify sedan länge och delar samma vision”, säger Per Emanuelsson, vd på Soundtrap.

Bolaget lanserade sin tjänst i beta 2013.  Kort förklarat är det en molntjänst där olika musiker kan samarbeta om att mixa låtar även om de sitter i var sin ände av världen. Grundprodukten är gratis medan man kan betala en månadsavgift för premiumfunktioner – lite i stil med Spotify. Fullversionen lanserades 2015.

“Vi har haft organisk tillväxt hela vägen fram tills idag och vuxit snabbt och starkt i en viral miljö. Det har varit helt fantastiskt”, säger Per Emanuelsson.

Visionen som de två bolagen delar är att demokratisera musikbranschen.

“Det vi tänkte med Soundtrap från början var att det finns en massa jättetalangfulla och musikaliska personer men verktygen för att producera musik är oerhört komplexa. Bara för att man har musikalisk talang betyder det inte att man är bra på rattar och spakar”, säger Per Emanuelsson, och fortsätter:

“Musikskapande är kollaborativt i sin natur. Det är något man gör tillsammans. Samtidigt är många av verktygen gjorda för enskilda personer. Det var något vi ville råda bot på från första början. Det ska vara kollaborativt, lätt att använda och tillgängligt på alla plattformar.”

Idag har Soundtrap 35 anställda. Förra året omsatte bolaget ungefär 1,3 miljoner kronor och gjorde en förlust på 33 miljoner kronor. Resultatet och omsättningen för 2017 vill inte Per Emanuelson kommentera, utöver att man fortsatt växa.

Några finansiella detaljer kring affären vill han inte heller avslöja men klart är att han är nöjd med att bli en del av Spotify.

“Förutom visionärt har vi sett att vi också passar väldigt bra ihop kulturellt. Det som händer nu är att Soundtrap kommer fortsätta att växa tjänsten som en del av Spotifys familj och naturligtvis vara involverade i spännande Spotify-initiativ framåt”, säger Per Emanuelsson.

Vilka initiativ det rör sig om låter han vara osagt.

Innan affären hade bolaget fått in tiotals miljoner i riskkapital. Bland annat från musikproducenten och tidigare Idol-domaren Andreas Carlsson, Truecaller-grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam samt riskkapitalbolaget Industrifonden.

I den senaste kapitalrundan för ett år sedan värderades Soundtrap till drygt 200 miljoner kronor.

Missa inte heller Breakits helgintervju med Per Emanuelsson från förra året.

Läs fler artiklar
LÄS MER