Josefin Landgård på Kry: "Alla sa att det inte var någon idé att starta något inom vården"

Kry 17 frågor Techledaren svarar
Josefin Landgård på Kry: "Alla sa att det inte var någon idé att starta något inom vården"

Sara Lindmark

Reporter

Hon trotsade olyckskorparna när hon gav upp alperna och surfing för att grunda den digitala vårdgivaren Kry. Nu berättar Josefin Landgård om stundande utmaningar och målet att investera i grymma kvinnor.

1. Vad jobbar du med?

"Den digitala vårdgivaren Kry. Jag jobbar med att utveckla vårt erbjudande så att vi kan hjälpa fler patienter med deras behov. "

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

"Resultatorienterad, tydlig, strukturerad, personlig och reflekterande."

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

"Att kombinera startup-livet med att få barn."

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

"De som inte förstår att det är teamet som är grejen. Utan bra människor och kultur som tar tillvara på allas talanger och drivkraft kommer man ingen vart." 

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Kry?

"Att tro mer på mig själv och min förmåga och kört själv istället för att ta anställningar."

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

"Jag har nog haft en viss övertro på råd från personer man tycker har mer erfarenhet. Ofta kan man sin affär allra bäst själv, men man bör söka nya perspektiv och bollplank att diskutera med.

Om jag hade lyssnat på andra när vi startade Kry hade vi lagt ner innan vi började. Alla sa unisont att det inte var någon idé att starta något inom vården."

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

"På Kry bestämde vi oss efter ungefär ett år för att bli vårdgivare själva, istället för att "bara" leverera en digital plattform. Vi genomförde förändringen extremt snabbt och tack vare mitt grymma team (som till stora delar inte ens var rekryterade vid tillfället) kunde jag få allt på plats från en dag till nästa."

8. … och en mindre lyckad?

"Svårt. Sådana gör man nog hela tiden men sedan gäller det att snabbt upptäcka och rätta till. Det kan till exempel handla om att man tänkt fel kring hur man ska organisera och dela upp arbetet."

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

"Jag hoppas att jag aldrig skulle hamna i den situationen. Tre år utan ett lyft... Skulle ha lagt ner eller gjort om för länge sedan."

10. Vad är det svåraste beslutet du har behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

"Hmm...jag skulle kunna säga att det var när jag skulle lämna en väldigt härlig livsstil som jag hade innan jag startade Kry. Jag jobbade som COO på ett skidmärke och bodde i Verbier på vintern och Biarritz på sommaren. Jag åkte helt enkelt mycket puder och surfade varenda dag på sommaren och jag hade dessutom precis träffat en man, när mina medgrundare började prata om Kry. Johannes Schildt ringde mig och sa "kom igen, nu kör vi". Så jag packade väskorna och flyttade hem. Trodde så sjukt mycket på Kry och det kändes så självklart att det skulle fungera."

"Men annars skulle jag svara att beslut kring medarbetare som inte fungerar i rollen de har är tuffa och likaså beslut att själv gå vidare när jag inte varit rätt i bolaget längre av olika anledningar."

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?

"När något går fel och det går ut över patienter, kunder eller samarbetspartners. Jag framstår som lugn har jag förstått, även om pulsen är hög och så fokuserar jag på att göra en ny plan och sjösätta den."

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

"En surfresa till Maldiverna med mina barn och morföräldrar."

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

"Tårta, bubbel eller annat kalas."

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

"Om vi gör allt vi kan för att ta Kry hela vägen." 

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

"Att fortsätta växa och skapa värde för våra patienter. Det gäller att fokusera och inte tappa bollen fast allt händer väldigt snabbt. "

16. Vad gör du om tio år?

"Jag skulle tro att vi nått långt med Kry då. Jag hoppas bidra i flera styrelser men också investera i grymma kvinnor, som då förhoppningsvis har tillgång till mer riskkapital. Och vara med och bygga nya bolag."

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och varför?

"Charlotta Tönsgård. Jag är imponerad av henne."

Läs fler artiklar
LÄS MER