Sök

Airbnb-grundare publicerar svar från finansiärer som dissat honom

Airbnb

Foto: Fortune Live Media/Flickr och Effie Yang/Flickr

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Sju olika investerare nobbade bostadsförmedlaren Airbnb i början – nu publicerar medgrundaren Brian Chesky deras mejlsvar.

Sajten som låter resenärer hyra rum direkt från privatpersoner i hela världen, växer så det knakar. Nyligen tog Airbnb in 1,5 miljarder dollar i en ny finansieringsrunda, enligt Wall Street Journal.

Men det har inte alltid varit så lätt att locka investerarnas intresse. I ett inlägg på bloggplattformen Medium skriver Airbnb:s medgrundare Brian Chesky att sju investerare i Silicon Valley nobbade affärsidén i början.

Det var den 26 juni 2008 som vännen Michael Seibel introducerade Airbnb-grundarna för sju olika riskkapitalister.

“Vi försökte ta in 150.000 dollar till en värdering på 1,5 miljoner dollar. Det innebär att för 150.000 dollar hade du kunnat köpa 10 procent av Airbnb”, skriver Brian Chesky.

Men det blev fem bestämda nej och två uteblivna svar.

“Investerarna som avvisade oss var smarta människor och jag är säker på att vi inte verkade särskilt imponerande på den tiden”, skriver Chesky vidare.

I bloggposten på Medium publicerar han samtliga fem svar anonymt. Här är två förklaringar:

“Brian, vi bestämde igår att inte ta det här till nästa nivå. Vi har alltid haft problem med resor som kategori. Vi har identifierat det som en av e-handels toppkategorier men har av någon anledning inte förmått oss bli exhalterade över reserelaterad verksamhet.”

En annan svarar honom:

“De potentiella marknadsmöjligheterna ser inte stora nog ut för vår modell.”

Själv sammanfattar Brian Chesky svaren med följande mening:

“Nästa gång någon avslår din idé så vill jag att du ska tänka på de här mejlen.”

Läs mer