Per Bolund: Crowdfundingbolagen kan hamna under FI:s tillsyn

Breakit - Per Bolund: Crowdfundingbolagen kan hamna under FI:s tillsyn

Jonas de Lange

Reporter

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, MP, lyfter fram gräsrotsfinansiering som en växande sektor – men som bör regleras.

En av de sista talarna på Breakit och Finanslivs event Fintech Stockholm var finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund. Från scenen hyllade han flera svenska fintechbolag och bankernas vilja att samarbeta med varandra och startupbolagen. Samtidigt lyfte han fram crowdfundingbranschen – eller plattformar för gräsrotsfinansiering – som en bransch med stor potential för framtiden.

“Vi vet att det ligger många miljarder på sparkonton, vilket är en genuint usel affär för spararna nu, samtidigt som många projekt behöver finansiering. Det ger fantastiska förutsättningar för båda parter”, säger ministern till Breakit efter sitt framträdande.

Samtidigt finns många frågetecken kring hur crowdfunding som fenomen ska regleras. Har man en oreglerad finansieringsmarknad riskerar spararna att råka illa ut om oseriösa aktörer lockar till sig pengar.

“Det är både till fördel och nackdel att det är såpass oreglerat. Det skulle skapa ett dåligt rykte för hela branschen om det skulle komma flera fall med ohederliga aktörer. Ett sätt att förhindra det är att se till att plattformarna hamnar under myndigheters och inte minst Finansinspektionens tillsyn”, säger Per Bolund.

En reglerad plattform för gräsrotsfinansiering av aktiekapital skulle i stort påminna mycket om de befintliga aktiehandelsplatserna som Aktietorget, First North eller Nordic MTF. Samtidigt påpekar Per Bolund att crowdfunding som begrepp även innefattar lånefinansiering och rena bidrag i stil med Kickstarter.

Borde de olika crowdfundingformerna separeras och regleras olika?

“Det är jag inte beredd att svara förrän vi har fått utredningen från Finansinspektionen. De kommer göra en genomgång av hela branschen nu och titta på de olika delarna. Det ska bli spännande att se deras analys”, säger ministern.

Läs fler artiklar
LÄS MER