Klarnas vinst steg förra året - men USA-satsningen slukar pengar

Klarna
Klarnas vinst steg förra året - men USA-satsningen slukar pengar

Foto: Pressbild

Sara Lindmark

Reporter

Det svenska betalbolaget Klarna gjorde i fjol en vinst på 75 miljoner kronor. Det framgår av företagets färska årsredovisning.

Sedan Klarna grundades för tio år sedan har det blivit ett av Sveriges mest framgångsrika techbolag med över 1.200 anställda. Så sent som 2012 omsatte bolaget 1,2 miljarder kronor – två år senare är siffran det dubbla vilket vi tidigare har rapporterat om.

Ledningen valde då att inte berätta vad resultatet blev.

Nu har dock årsredovisningen kommit in till Bolagsverket, vilket vi först uppmärksammades på i det här blogginlägget på Linkedin. Årsredovisningen visar att Klarna ökar sin vinst från 54 miljoner kronor (under 2013) till 75 miljoner kronor förra året.

Vinstmarginalen är således ganska tunn. Grundarna ser ut att följa den strategi som vi har sett de senaste åren och som kan sammanfattas ungefär såhär: Betalbolaget ser till att göra en betryggande vinst för att slippa nyemission och mer utspädning. Men så mycket som möjligt investeras i expansion.

"Under 2014 överträffade vi 2 miljarder i omsättning vilket möjliggjorde stora investeringar i nya lösningar för enkel och trygg e-handel. Under 2014 har vi också genomfört en integration med vårt tyska bolag Sofort och lagt grunden för vår USA-lansering", sa Klarnas marknadschef Erik Engellau-Nilsson till oss när vi skrev om omsättningslyftet för någon månad sedan.

Läs fler artiklar
LÄS MER