Sök

Techveteranen: Det här kommer bli lika självklart som internet för bankerna

TokenPSD2Fintech Stockholm 2017

Steve Kirsch, medgrundare av Token. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Hans startup ska hjälpa bankerna att tjäna pengar på PSD2-reglerna.

På onsdagen drar Breakit och tidning Finanslivs årliga event Fintech Stockholm igång. Första talare ut är serieentreprenören Steve Kirsch. Han är god för flera hundra miljoner dollar och har bland annat grundat Frame Technology, Infoseek och nu senast Token, som fått in 140 miljoner kronor från bland annat EQT Ventures.

Med Token planerar han att vända upp och ned på bankvärlden och öppna upp alla världens banker.

Från scenen på Breakits event är det just den omvälvningen han fokuserar på – och att bankerna är helt fel ute med sitt tänk.

“Det kommer inte längre räcka att bara göra minsta möjliga insats för att följa regelverket. Det har funkat i 200 år men det kommer inte fungera de nästa tio”, sade techveteranen.

Nästa år väntas de mycket omtalade PSD2-reglerna att införas i EU. De innebär kortfattat att banker tvingas öppna upp sig med olika API:er.

Steve Kirschs tes bygger på att när bankerna öppnas upp är det helt hopplöst att alla gör var sitt API till sig själva. Ett API är en mjukvara som gör att olika företag kan jacka in sig i ett annat bolags databas.

Lösningen, enligt Steve Kirsch, är hans eget bolag Token. Bolagets idé är att bygga ett samlat API för alla banker, så att utvecklare och startups inte behöver förhålla sig till alla olika API:er parallellt.

Han drar jämförelsen till mobilbranschen, där Apples IOS och Googles Android är de två regerande operativsystemen.

“Microsoft försökte göra mobiler och samtidigt utveckla en egen plattform. Det floppade. Folk väljer Apple och Android för att det är där apparna finns”, säger Steve Kirsch.

Han menar att bankerna måste sluta fokusera på att ha kvar kunderna i sina egna appar utan öppna upp mer för att andra företag gör appar kopplade till bankernas data. Det ska man dessutom kunna ta betalt för genom att ta en liten avgift av de andra företagen, varje gång de nyttjar bankernas API.

Vad händer om bankerna inte anpassar sig?

“Det är oundvikligt. När man ser att en stor bank hoppar på kommer de andra följa efter”, säger Steve Kirsch.

Men om en bank vägrar. Vad händer med den då?

“Det blir som att en bank säger ‘Vi tänker inte finnas på internet’. Det finns ingen fördel med det. De kommer se att deras kunder överger dem.”

Läs mer