CIA ska digitaliseras – storsatsar på digitalt spionage

CIA
CIA ska digitaliseras – storsatsar på digitalt spionage

TT/Pablo Martinez Monsivais

Breakit

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ska genomgå en omfattande omstrukturering – och storsatsa på det digitala.

Amerikanska underrättelsetjänsten CIA inleder nu en omfattande omstrukturering av sin organisation där tusentals anställda kommer flyttas runt samtidigt som byrån utökar sin inriktning på digitalt spionage. Planerna avslöjades av CIA-chefen John Brennan i fredags och åtgärderna sker för att främja djupare samarbete och ett ökat fokus på en rad säkerhetsfrågor och hot, enligt Washington Post.

Förutom att en del långvariga divisioner som täcker Mellanöstern, Afrika och andra regioner ersätts med nya uppdragscenter ska CIA även skapa ett direktorat helt inriktat på att utnyttja framstegen inom datateknik och kommunikation. Det nya direktoratet för Digital Innovation kommer bland annat ansvara för uppdrag som sträcker sig från cyberspionage till säkerheten i CIA:s interna e-postsystem.

CIA-chefen var tydlig med att det nya digitala direktoratet kommer att ha ett mycket bredare mandat, inte enbart genom att ta fram nya sätt att stjäla hemligheter från mobiltelefoner och andra enheter, utan även hjälpa CIA-agenter att undgå upptäckt utomlands genom att sopa undan digitala spår när telefoner, datorer och bankkort används.

Det nya direktoratet kommer även ta över befintliga enheter som Open Source Center, som idag övervakar Twitter och andra sociala medier för information om organisationer som Islamiska staten, och Information Operations Center, en hemlig division som hanterar uppdrag inom cyberspionage och sabotage. Den sistnämnda enheten är i dagsläget det näst största centret inom CIA.

I en genomgång med reportrar beskrev John Brennan förändringarna som ”en del av den naturliga utvecklingen av en underrättelsetjänst”. Det har tidigare inte skett någon betydande omorganisation av CIA på flera årtionden.

Ett viktigt mål för omorganisationen är att undvika situationer som leder till förvirring över vilken del av myndigheten som är ansvarig för en viss fråga eller hot, något som varit ett problem inom CIA.

Enligt Brennan ska planen ha tagits emot med entusiasm av de flesta på byrån, men det har även förekommit tecken på konflikter och oenighet. Bland annat beslutade nyligen chefen för CIA:s hemliga operationer att plötsligt gå i pension. Beslutet sägs bero på oro över att planen berövar enheten mycket av sin makt över hemliga operationer utomlands och de spionteam som placeras ut runt om i världen. 

Någon tidsplan för omorganisationen har inte kommunicerats och vilka personer som kommer ansvara för de nya enheterna är ännu inte klart.

Breakit/Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER