Amnesty sågar techjättarna – ger Microsoft noll poäng i ny rapport

Amnesty sågar techjättarna – ger Microsoft noll poäng i ny rapport

Bill Gates kan inte vara nöjd med sitt bolagsbygge efter ny rapport. Foto: Seth Wenig/AP/TT.

Jonas de Lange

Reporter

Flera av de största techbolagen gör ingenting alls för att förhindra brott mot mänskliga rättigheter i koboltutvinning, hävdar Amnesty international.

Kobolt är ett grundämne som används i tillverkningen av batterier för mobiltelefoner och datorer. Den största utvinningen av Kobolt sker i Kongo. Där finns stora problem med barnarbete och usla arbetsvillkor.

Nu har Amnesty international tagit fram en rapport över vad de stora techbolagen gör för att förhindra dåliga villkor hos sina underleverantörer, skriver Svd näringsliv.

Det är inte direkt upplyftande läsning. Microsoft, Huawei, Lenovo och ZTE får alla noll poäng av organisationen.

“I princip tjänar de här företagen pengar på kränkningar av mänskliga rättigheter och andra människors misär”, säger Kathleen McCaughey, sakkunnig på Amnesty international, till tidningen.

Bäst i tech-klassen är Apple. Frågorna som ställs av Amnesty international handlar bland annat om bolagen har kartlagt sina underleverantörer, vilka riktlinjer bolagen har för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter i sina produktionsled och hur transparenta man är med vilka underleverantörer man har.

Läs fler artiklar
LÄS MER