Sök

Proffsens glädjebesked ikväll: Börsfesten för tech fortsätter

Carnegie private bankingNasdaqriskkapital

Adam Kostyál (Nasdaq), Fredrika Gullfot (Simris Alg) och David Karlsson (Carnegie Private Banking). Foto: Breakit.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Breakits och Carnegies expertpanel frågades ut av Stefan Lundell.

Den senaste tiden har vi sett något av en rusning mot börsen. Både större e-handlare och mer omogna bolag verkar passa på att hämta in pengar från allmänheten medan investeringsklimatet och riskviljan fortfarande är på topp. 

Urb-it, Crunchfish och Simris Alg är några av de svenska techbolagen som valt en notering i mycket tidig fas, långt innan de bevisat sin affärsmodell.

2017 har hittills varit ett rekordår gällande noteringar. Under årets första sex månader klev 67 nya bolag in på Nasdaqs fyra nordiska huvudlistor samt First North.

Samtidigt tornar potentiellt mörka moln upp sig. Bostadsbubblan tycks vara på väg att spricka – eller få pyspunka – vilket kan påverka konjunkturen. I måndags hade Stockholmsbörsen gått ned hela sex dagar i rad. I dag stod den stilla.

Men panelen på Breakits och Carnegies investerarevent på tisdagskvällen var överrens om att det heta investeringsklimatet för tech och startups kommer att fortsätta. 

David Karlsson, aktiechef på Carnegie Private Banking, tror att bolag som siktar mot börsen kommer att få gynsamma värderingar även den kommande tiden. Techbolag och spelbolag (både datorspel och spel om pengar) är fortsatt hett villebråd hos investerarna. 

"Börsfesten bör fortsätta ett tag till", sade David Karlsson från scenen men tillade en bransklapp: 

"Oron i marknaden vi ser nu kommer påverkar värderingarna i nästa kvartal, det får vi ta hänsyn till när den processen börjar".

Adam Kostyál, chef för europeiska noteringar på Nasdaq, slog fast att över 100 noteringar kommer att genomföras i år i Norden. Majoriteten av dessa sker på Nasdaq Stockholm eller First North. 

"Det som är unikt för Sverige är att vi kan ta till oss tillväxtbolag, även mindre tillväxtbolag. I övriga Europa är det större bolag som gäller, men här har börsen etablerat sig som en stark del av ekosystemet för entreprenörer, sade han.

Så varför väljer unga bolag börsen framför andra sätt att få finansiering?

För Fredrika Gullfot, vd och grundare för Simris Alg som noterades på First North 2016, handlade det bland annat om om att erbjuda bolagets tidigare investerare ett sätt att omsätta sina aktier i pengar. 

"Tar man in väldigt många delägare, vi hade mer än 80, måste man öppna för handel någonstans. För oss var det attraktivt med en notering på First North", sade hon. 

Fredrika Gullfot avfärdade de som tror att en notering innebär att man som entreprenör fastnar i en massa krångligt administrativt arbete. 

"Det är en myt att det skulle vara jobbigare att vara på börsen än att vara finansierad av riskkapitalfirmor. Det har hjälpt oss att mogna som bolag, det har varit oerhört gynnsamt". 

Simris Alg har fortfarande ingen försäljning att tala om, utan laddar nu för en större nyemission. 

"Vi bränner ungefär två miljoner i månaden", sade Fredrika Gullfot. 

Breakits medgrundare Stefan Lundell, som ledde samtalet, tog som hyoptetiskt exempel upp frågan om Breakit skulle kunna gå till börsen om bolaget ville ta in mer pengar.

Den idén fick dock nobben av Nasdaqs noteringschef Adam Kostyál som konstaterade att det var på tok för tidigt. Samtidigt har bolag som Urb-it, med en omsättning på 234.000 kronor under årets första sex månader, fått ta klivet in på First North. Hur går det ihop, frågade en av åhörarna.

"Jag kan inte kommentera ett specifikt bolag. Men med den mängd noteringar vi har haft har det stängts några som inte har varit så lyckosamma. Det har funnits exempel som inte är perfekta. Jag tycker inte att man ska komma till börsen för tidigt", sade Adam Kostyál.

Läs mer