Hillary Clinton beskyller Airbnb och Uber för att hålla ner löner

Uber

Foto: TT/Mathew Sumner

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Presidentkampanjerna i USA är i full gång. Hillary Clinton kommer att fokusera på att lönerna för den genomsnittliga amerikanen är för låga – och att det är globaliseringen, automatiseringen och delningsekonomin som ligger bakom detta.

Medianlönen i USA ligger fortfarande lägre än innan finanskrisen. Det är något som Hillary Clinton vill ändra på. Under måndagen ska hon hålla tal i New York där hon enligt sajten Politico ska kritisera Uber, Airbnb och den nya delningsekonomin.  

Hillary Clinton hoppas bli demokraternas presidentkandidat nästa år. För att nå sitt mål satsar hon på ett budskap om högre löner för medelklassen och en snabbare tillväxt.

Hillary Clinton kommer i sitt tal hävda att omvärldsförändringar som globalisering och etablering av företag som Uber är något som går att påverka genom politiska beslut och policys.

Att se delningsekonomin som en lönebov är ingenting nytt. Uber har förbjudits i flera länder av just den anledningen efter konflikter med de lokala fackföreningarna. Hillary Clinton kommer i talet säga sig vara för ökad möjligheter för centrala förhandlingar mellan fack- och arbetsgivare.

Läs mer