Amazon kan vara värt 8 biljoner nästa år

Breakit - Amazon kan vara värt 8 biljoner nästa år
Upp med hakan Jeff Bezos – Amazon kan snart vara värt nästan 8 biljoner kronor. Foto: TT
Finwire / Breakit
Finwire / Breakit

Morgan Stanley med ny jättevärdering av e-handelsjätten.

Finwire / Breakit
Finwire / Breakit

Breakit avslöjade tidigare i höst att e-handelsjätten Amazon är på väg att etablera sig i Sverige. Bolaget har köpt mark för att, tror man, bygga distriubutionscenter på flera platser i Sverige. 

Amazon fortsätter att dominera e-handeln i västvärlden och en ny prognos från Morgan Stanley pekar på att Amazon i slutet av nästa år kan vara värt 1 biljon dollar – eller nästan  biljoner svenska kronor.


I sin analys ”The Math Behind the Trillion Dollar Bull Case”, säger Morgan Stanley att man tittar på de fem delarna inom Amazon; 1P, 3P, AWS, Subscription och Advertising/Other.

Utsikterna för dessa kalkyleras för de fem kommande åren. Därefter ställs de i förhållande till konkurrenter och sedan diskonteras tillbaka till slutet av 2018. När detta gjorts så får man ett aktiepris på 2 000 dollar, det vill säga ett bull case på en biljon dollar.

Morgan Stanleys riktkurs i det mer ordinarie scenariot är 1 250 dollar vid slutet av nästa år. Det motsvarar en uppsida på 11 procent från Amazons stängningskurs i fredags.

Amazon är upp 50 procent i år och kostar numera 1 300 dollar per aktie på börsen. S&P är upp 15 procent i år.

Läs fler artiklar
LÄS MER