Geely har köpt flygbilstillverkaren Terrafugia

Breakit - Geely har köpt flygbilstillverkaren Terrafugia

Terrafugia bygger flygande bilar. Foto: Press

Finwire / Breakit

Geely, som ju också äger Volvo personvagnar, nöjer sig inte med det. Nu har man köpt flygande bilar-startupen Terrafugia,

Kinesiska Geely, som äger Volvo Cars, har köpt upp den amerikanska flygbilstillverkaren Terrafugia, skriver The Verge.

Affären blev gemensamt tillkännagiven men utan några finansiella detaljer. South China Morning Post rapporterade redan i somras om ett intresse för Terrafugia från just Geely.

Med förvärvet uppges de två företagen ha siktet inställt på att göra en realitet av flygande bilar.

Terrafugia, som är en startup grundad av ingenjörer på Massachusetts Institute of Technology och MBA-studenter, har hittills hunnit med att släppa Transition. Det är en färdbar bil med utdragbara vingar som även är godkänd av den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten sedan 2012. Ett antal enheter har också hunnit säljas där en Transition har gått för 279 000 dollar.

Det senaste tillskottet i Terrafugias pipeline är däremot TF-X. Det är en prototyp som uppges mer efterlikna en flygande bil som den man kunnat se i filmer. Det framgår inte om det är denna flygande bil som Geely siktar på att eventuellt kommersialisera.

På området flygande bilar har Uber tidigare uppgett att man tänker lansera en flygande taxitjänst i Los Angeles, Dallas och Dubai år 2020.

Nyheten om förvärvet fick Geely att klättra med som mest 7,2 procent på Hongkongbörsen till den högsta nivån på 24 år.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER