Finansinspektionen föreslår skärpt amorteringskrav

Breakit - Finansinspektionen föreslår skärpt amorteringskrav

Finwire / Breakit

Ännu tuffare amorteringskrav för nya lånetagare.

Bostadspriserna har rusat under det senaste decennium och det tidigare amorteringskravet verkar inte ha bitit på prisökningen. För att minska risken för högt belånade hushåll vill Finansinspektionen nu skärpa det amorteringskrav som redan finns. I dag överlämnades förslaget till regeringen för godkännande.

Det nya amorteringskravet innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som är högre än 4,5 gånger av deras bruttoinkomst ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

"Vi är oroliga för de högt skuldsatta hushållen för de drar ner sin konsumtion väldigt mycket i ett krisläge", säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier i ett uttlande till SVT.

Han säger också att det inte är en katastrof om bopriserna faller något i dagens ekonomiska läge.

"Precis som priserna kunde öka 30 procent under tre år så är det ingen katastrof om priserna sjunker med ett par procent nu."

Bostadsbristen i Stockholm har länge varit ett problem för den svenska techbranschen och Spotifygrundaren Daniel Ek och Martin Lorentzon slog i ett öppet brev larm om att det var en av de största problemen för att få Spotify att växa.

Om ett nytt amorteringskrav skulle lösa de problemen är inte säkert men sjunkande priser kan göra det lättare att hitta bostad.

Läs fler artiklar
LÄS MER