Efter Min Doktor: Här är Charlotta Tönsgårds nya startup

Engaging Care

Charlotta Tönsgård, vd på Engaging Care. Foto: Press

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Techprofilen har inte tröttnat på vårdbranschen.

Det har gått snart ett år sedan Charlotta Tönsgård oväntat fick sparken som vd för den digitala vårdcentralen Min Doktor.

Det synnerligen välfinansierade bolaget såg ut att gå som tåget. Därför var det flera som höjde på ögonbrynen över beslutet. Flera profiler på Malmös startupscen gick ut gemensamt och tog ställning för Charlotta Tönsgård i en debattartikel.

Nu har hon hittat ett nytt bolag att engagera sig i. Hon har klivit in som vd och delägare på e-hälsobolaget Engaging care.

“Vår plan är att om tio år ska vi ha verktyg på plats för att se till att alla i världen har tillgång till grundläggande sjukvård”, säger Charlotta Tönsgård.

Bolaget har tagit fram en tjänst som ska hjälpa patienter att på egen hand förbättra sin hälsa. I tjänsten ska man dels kunna kommunicera med sin vårdgivare men också få den information som behövs för att man ska kunna sköta sin vård när man inte är hos läkaren.

“Har man till exempelvis diabetes eller en annan kronisk sjukdom får man bara en timme om året hos läkaren. Resten får man klara sig själv”, säger Charlotta Tönsgård.

Hon menar att en stor kostnad för sjukvårdssystemet idag är att mediciner inte tas som de ska – ett problem som Göteborgsbolaget Mevia också vill lösa – och att behandlingar inte följs upp.

“Det handlar inte om att patienter är dumma eller inte vill ta hand om sig själv. Det kan bero på till exempel att man får olika biverkningar av sin medicin eller rädsla för biverkningar”, säger Charlotta Tönsgård.

Exakt hur bolagets nya plattform ser ut går hon inte in närmare på men klart är att den ska börja testas med mindre patientgrupper redan innan årsskiftet. Samtidigt laddar bolaget för att dra igång en kapitalrunda.

Du håller dig kvar inom vårdtjänster – gav Min Doktor mersmak trots den röriga sortin?

“Ja, jag trodde nästan att jag skulle få nog efter det. Jag var snäll mot mig själv och tvingade mig inte ut i något för snabbt. Under året har jag träffat många människor som gör otroligt bra saker. Jag kom fram till att mina egna tankar och ambitioner är för viktiga för att inte göra något med”, säger Charlotta Tönsgård.

Missa inte vår intervju med Charlotta Tönsgård från i vintras där hon talar ut om debaclet med Min Doktor.

Läs mer