Fejknyhet på svenska om Elon Musk sprids från industriområde i Lettland

Facebook
Fejknyhet på svenska om Elon Musk sprids från industriområde i Lettland

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

De börjar dyka upp igen nu – fejknyheterna om Elon Musk. I Breakits senaste podcast försöker Breakits Olle Aronsson gå till botten med dem.

Det är i det senaste avsnittet av Breakits podcast som Olle Aronsson berättar om att det plötsligt började dyka upp annonser med fejknyheter om Elon Musk i hans flöde på Facebook. Det är inte första gången såna här annonser dyker upp men det nya är att de är på svenska. Ganska dålig svenska – förmodligen översatt med hjälp av Google Translate. Men det är tydligt att de är riktade mot svenska användare.

Fejknyheten spreds från Facebooksidan Inter24, en sida som fortfarande ligger uppe. Bolaget bakom heter Poneona och via deras hemsida, som är prydd med en svensk flagga, säljs bland annat t-shirts.  Företaget är registrerat i ett industriområde i utkanterna av Litauens huvudstad Vilnius.

Om det verkligen ligger där är däremot oklart.

Hör hela historien om fejknyheten i senaste avsnittet av Breakits podd. 

Där får du också höra Breakits andra grundare Stefan Lundell rasa mot kryptovalutor, ett avslöjande om de okända miljardklippen på Spotify och en analys av Snaps senaste drag.

Dessutom: Håller Youtube-profilen Therese Lindgren på att göra en Blondinbella?

Läs fler artiklar
LÄS MER