Sök

Wolt anlitar misstänkt ekobrottsling – för att anställa cykelbuden

WoltCykelbuden

Wolt har uppemot 100 kurirer i Sverige. De anställs av ett bolag som har drivits av en misstänkt ekobrottsling. Foto: Lars Pehrson samt Tomas Orneborg/TT/SvD.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Han är arbetsgivare för Wolts cykelbud.
Nu kan Breakit avslöja att företagaren misstänks för grov ekonomisk brottslighet.

Mat-apparna Uber Eats och Wolt har etablerat sig i Stockholm med ett slagkraftigt erbjudande. Snabbt och relativt billigt kan hungriga människor få mat levererad direkt från restauranger hem till sin dörr.

Leveransen sker via cykelbud, som får uppdragen genom en app.

Finska Wolt är en av storspelarna på marknaden. Bolaget backas upp med 90 miljoner kronor från bland andra Skype-miljardären Niklas Zennström och svenska techinvesteraren EQT Ventures. 

Varken Uber Eats eller Wolt vill ha några egna anställda. De använder istället mellanhänder, som anställer cykelbuden. TCO, en sammanslutning av 14 fackförbud, har kallat mellanhänderna för plattformsföretagens "arbetsgivarmålvakter". 

När Wolt nu expanderar till nya städer är det mellanhanden Evolveras som rekryterar cykelbuden. Den som vill bli en kurir slussas direkt till företaget Evolveras hemsida.

Enligt anställningskontrakt som Breakit har tagit del av är samma företag, som 2015 omsatte knappt 2 miljoner kronor, arbetsgivare för de nuvarande Wolt-buden.

Misstänkt ekobrott och skatteskulder

Breakit kan i dag avslöja att Evolveras grundare, tillika före detta styrelseordförande, misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Mannen, 38 år gammal, satt häktad under en månad 2015, men är nu på fri fot medan förundersökningen fortfarande pågår. 38-åringen är den som under 2017 har skrivit under anställningsavtalen för Wolts cykelbud, och han beskrivs av flera källor som bolagets vd.

Kammaråklagare Per Kjellstrand på Ekobrottsmyndigheten leder förundersökningen.

”Jag kommer att fatta beslut om jag ska väcka åtal eller inte i början på nästa år. I övrigt kan jag inte kommentera ärendet på grund av förundersökningssekretessen”, säger han till Breakit.

Enligt häktningsprotokollet i målet ska de misstänkta brotten ha begåtts i samband med 38-åringens egagemang i tidigare företag, till exempel ett inkassobolag. Ett stort antal människor är misstänkta i härvan. 

38-åringen har även en skatteskuld på nära 400.000 kronor, och en historik av problem med Skatteverket. 2016 begärde Skatteverket Evolveras grundare i personlig konkurs, en ansökan som senare drogs tilllbaka.

"Inte pålitlig"

Upplägget med mellanhänder för Uber Eats och Wolt innebär att arbetsgivaransvaret outsourcas. Mellanhanden har hand om både löner och inbetalning av skatter för cykelbuden.

Lars Karlsson är ombudsman vid fackförbundet Transport, och har i flera år jobbat för att teckna kollektivavtal för de cykelburna matbuden. För Wolt-budens räkning är det till 38-åringen som han har hänvisats. 

Lars Karlsson blir förvånad över att Wolt har låtit en brottsmisstänkt man ta arbetsgivaransvar för cykelbuden.

”En sådan arbetsgivare skulle inte jag vilja jobba för, den är inte pålitlig. Hur ska jag som anställd kunna veta att min skatt betalas in korrekt? Jag skulle direkt kontakta Skatteverket för att få veta hur det ligger till”, säger Lars Karlsson till Breakit.

Många av cykelbuden som jobbar för matapparna är nyanlända i Sverige, och få kan svenska. Breakits källor vittnar om fall där personer som låtit Evolveras sköta löneutbetalningar och skatteinbetalningar drabbats av skattesmällar. 

”De sköter inte sina åtaganden, och har slarvat bort människors pengar. Man blir orolig för att cykelbuden ska drabbas av samma sak, många av dem har inte råd att betala om de får kvarskatt”, säger en källa som vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier.

Wolt visste ingenting

I värsta fall kan en anställd enligt Skatteverket åka på kvarskatt om arbetsgivaren missköter skatteinbetalningar. Pengar som sedan den anställde själv får försöka driva in via en civilrättslig process i domstol.

Wolts Sverigechef Carl Zetterqvist säger till Breakit att bolaget inte kände till misstankarna mot Evolveras grundare när man plockade in mellanhanden som partner. 

"Det är ny information för mig", säger han.

Carl Zetterqvist uppger dock att Wolt, via sina egna revisorer, följer varje skatteinbetalning för att säkerställa att allt går rätt till. Wolt har kontrollerat Evolveras verksamhet extra noga den senaste tiden då företaget ännu inte har lämnat någon årsredovisning för 2016. 

38-åringen vill själv inte svara på några frågor. Han uppger att han aldrig har varit vd för Evolveras, att han inte längre är anställd av företaget och att han nyligen flyttat till Spanien. 

När Breakit tidigare samma dag ringde till Evolveras uppgavs dock att 38-åringen var dess vd. Han är också den som ska stå för "sakkunskap och omdöme" i Evolveras inkassotillstånd från Datainspektionen. Då företaget registrerades hos Bolagsverket 2014 var 38-åringen ensam ordinarie styrelseledamot, och ägde 50 procent av bolaget. 

När Breakit först kontaktade Wolt, under onsdagen förra veckan, gjorde man bedömningen att samarbetet med Evolveras kunde fortsätta, trots brottsmisstankarna som Breakit berättade om. 

På fredagen, när Breakit ställde ytterligare frågor om 38-åringens roll i Wolts verksamhet var beskedet att samarbetet ska brytas omedelbart. Läs en längre intervju med Wolts Sverigechef här – där får du också veta hur mycket Wolts cykelbud tjänar. 

Läs mer