Svenske techprofilen tar in 5 miljarder – ska shoppa rättigheter

Kobalt
Svenske techprofilen tar in 5 miljarder – ska shoppa rättigheter

Willard Ahdritz.

Towe Boström

Reporter

Kobalt-grundaren Willard Ahdritz breddar verksamheten.

Det svenskgrundade musikbolaget Kobalt växlar upp och har fåttt in 600 miljoner dollar, motsvarande runt 5 miljarder kronor för att investera i musikrättigheter.

Det är dotterbolaget Kobalt Capital (KCL) som nu stänger investeringen i fonden. Pengarna kommer bland annat från den brittiska pensionsfonden RPMI Railpen, tillsammans med övriga institutionella investerare.

Kobalt grundades av svensken Willard Ahdritz. Bolaget har tagit fram en plattform där upphovsrättsinnehavare, som producenter och låtskrivare, ser var och när deras musik används. Något som innebär att de därmed kan få betalt.

Kobalt grundades 2001 och är i dag ett miljardbolag som representerar musiker som Max Martin och Skrillex. Bolaget har sedan tidigare fått in stora summor riskkapital från bland annat Google Ventures. 

I våras tog Kobalt in runt 600 miljoner kronor och under hösten klev Bill Maris Section 32 in med drygt 120 miljoner kronor. 

Willard Ahdritz poängterar att Kobalt modell sedan starten baserat sig på att inte äga upphovsrätt eftersom det skapar en intressekonflikt med kunderna.

"Jag är stolt över att säga att vi har skiftat över 3 miljarder dollar i värde tillbaka till våra klienter på plattformen utan någon ägarmodell", säger han.

Dotterbolaget KCL grundades i sin tur 2011 med fokus på musikrättigheter med målsättning att ge upphovsrättsinnehavare möjligheter att sälja sin upphovsrätt för att tjäna pengar.

KCL har tidigare lanserat en fond som spenderat närmare 3 miljarder kronor på musikrättigheter.

I dagsläget är över 25 000 låtskrivare och 600 förlag kopplade till Kobalts verksamhet, bland annat Kelly Clarkson, Miles Davis, Max Martin och Paul McCartney.

Läs fler artiklar
LÄS MER