Fick 800 miljoner för sitt bolag – nu ska de investera i startups

Donya labs
Fick 800 miljoner för sitt bolag – nu ska de investera i startups

Medgrundarna Ulrik Lindahl och Koshi Hamedi.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Entreprenörerna från Linköping sålde till Microsoft.

På kvällen den 17 januari i år släpptes en liten nyhetsbomb från Linköping. Den amerikanska jätten Microsoft köper Donya Labs. Tio år tidigare hade Koshi Hamedi tillsammans med Ulrik Lindahl startat bolaget i Linköping – och redan från start låg fokus på den då relativt oprövade 3D-tekniken.

"När vi startade för tio år sedan hade vi en vision om att 3D skulle bli ett viktigt framtidsmedie. Vi var väldigt tidiga med vår idé och nu kan vi skörda frukten av det och jobba hårt för att förverkliga vår vision tillsammans med Microsoft", sade Koshi Hamedi när vår reporter Erik Wisterberg fick kontakt med honom strax efter att affären offentliggjorts.

Självklart spekulerades det redan då om hur mycket Microsoft kunde ha betalat för det lilla svenska 3D-bolaget med ett 30-tal personer på lönelistan och en omsättning på knappt 50 miljoner kronor. För Microsoft var Donya Labs 3D-programvara Simplygon en del i den offensiv inom 3D som bolaget precis slagit in på.

"Förvärvet är en viktig pusselbit i Microsofts vision och strategi för att tillgängliggöra 3D för alla", konstaterades Microsoft i ett pressmeddelande.

Några detaljer om köpesumman ville dock vare sig Microsoft eller säljarna lämna ut. Men nu, 10 månader efter att affären blev klar, sipprar detaljer ut som indikerar att ägarna bakom Donya Labs gjort ett klipp på många hundra miljoner kronor.

För enligt DI Digital betalade Microsoft närmare 800 miljoner kronor för aktierna i Donya Labs. Förutom Koshi Hamedi och Ulrik Lindahl så var också Almi Invest (10 procent) och SEB ventures stora ägare i bolaget.

”De gjorde en mycket bra investering, men de var också bra som investerare”, säger Koshi Hamedi till DI Digital utan att vilja bekräfta uppgifterna om köpeskillingen.

Nu laddar Koshi Hamedi för att investera en hel del av vinsten från försäljningen i nya teknikbolag. Han är på väg att starta ett eget riskkapitalbolag med basen i Linköping.

Läs fler artiklar
LÄS MER