Hon vill använda VR för att bekämpa sexuella trakasserier

VR
Hon vill använda VR för att bekämpa sexuella trakasserier

Morgan Mercer jobbar på en VR-app mot sexuella trakasserier.

Towe Boström

Reporter

Kan VR användas för att bekämpa sexuella trakasserier?
Det hoppas den amerikanska entreprenören Morgan Mercer som vill bygga en app för att hjälpa andra utsatta.

Under de senaste veckorna har våra sociala medier fyllts med berättelser kopplade till kampanjen #metoo, där kvinnor vittnar om att de utsatts för sexuella trakasserier.

I Breakits granskning berättade 24 personer om hur det är att vara kvinna i tech, och de vittnade bland annat om sexism, trakasserier och dickpics.

I spåren av #metoo har många frågat sig hur vi går vidare för att skapa förändring. En av dem är Anna Gullstrand som i en krönika berättade om att hon hade en app-idé som kan ta kampanjen till nästa nivå.

Idén gick ut på att skapa en tjänst där personer kan anmäla förövare anonymt med hjälp av dennes namn och data. Utsatta personer skulle sedan kunna hitta varandra för att samtala och eventuellt anmäla.

Anna Gullstrand har tidigare berättat om reaktionerna på krönikan , som väckte känslor.

Los Angeles-entreprenören Morgan Mercer är en annan person som vill använda tech för att bekämpa sexuella trakasserier – närmare bestämt virtual reality, VR.

Morgan Mercer berättar för Venturebeat att hon själv utsatts för sexuella trakasserier och vill hjälpa andra.

Tanken är att bygga en VR-applikation där personer får uppleva hur det kan kännas att utsättas för trakasserier. Målsättningen är att visa människor hur de kan spela en aktiv roll i att stoppa övergrepp och trakasserier om det sker.

Morgan Merce säger att hon noterat att det kan vara svårt för åskådare att uppmärksamma trakasserier.

”Vi tycker att det är viktigt att förstå vad människor går igen. Och vilket sätt kan vara bättre att göra det på än med VR?”, säger Morgan Merce.

Hon har teamat upp med VR-veteranerna Louisa Spring och Tony Parisi och de söker nu 650.000 dollar, över 5 miljoner kronor, genom crowdfunding. Målet är att starta arbetet i början av nästa år genom att skapa en film och ta fram ett manus med hjälp av människors egna erfarenheter.

Morgan Merce menar att video är betydligt mer effektivt när det kommer till att påverka människor och hoppas nu att personer träder fram för att berätta.

”Vi vill ge människor möjlighet att reagera, och visa hur din respons påverkar det som händer. Poängen med att träna människor i VR är att göra det säkert. Vi vill inte riskera människors säkerhet”, säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER