Ny fond ska investera i kvinnligt ledarskap

Breakit - Ny fond ska investera i kvinnligt ledarskap

Towe Boström

Reporter

Den nystartade Sverigefonden Indecap Q30 investerar i börsbolag med hög andel kvinnor i ledande positioner.

Nu ska det bli ökat fokus på kvinnligt ledarskap, meddelar det sparbanksägda fondbolaget Indecap.

En vision som ska förverkligas genom den nystartade Sverigefonden Indecap Q30 som investerar i svenska börsbolag som har en hög andel kvinnor på ledande positioner.

Indecap konstaterar själva att det i dag finns många fonder med fokus på exempelvis miljö och etik, men att det saknas alternativ för dem som vill investera i jämställdhet.

Att det helt saknas alternativ stämmer dock inte. I dagsläget finns ett antal fonder på marknaden med fokus och krav på jämställdhet. 

Mats Lagerqvist, som är vd för Indecap, berättar att de diskuterade kvinnligt ledarskap på kontoret och förvånat uppmärksammade att de inte kunde hitta en enda fond på den nordiska marknaden med fokus på detta. 

”Det kändes orimligt att vi i Sverige, som brukar se oss själva som föredöme i dessa frågor, inte har möjlighet att få med denna pusselbit i våra investeringsbeslut” säger Mats Lagerqvist. 

Han säger till Dagens industri att initiativet efterfrågats från kunder. 

Dagens industri konstaterar att det i dag finns ett antal internationella fonder med liknande fokus som följer börsindexet MSCI World Womend Leadership. Fonden har ägande inom exempelvis Volvo, Axfood, och Avanza.   

Elena Herrero som förvaltar fonden, som är sektorneutral, berättar att Indecap analyserat och poängsatt svenska små- och medelstora bolag där man tittar efter kvinnor i höga positioner.

”Nu kan man äntligen omsätta studierna till praktik och se om det stämmer att företag som fokuserar på kvinnligt ledarskap utvecklas bättre än sina konkurrenter”, säger Elena Herrero.

Läs fler artiklar
LÄS MER