Efter Apple Musics lansering – nu gynnas Spotify i USA

Spotify Apple Music
Efter Apple Musics lansering – nu gynnas Spotify i USA

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Lanseringen av storkonkurrenten Apple Music har resulterat i den starkaste Spotify-veckan i USA sedan 2013.

Det har hunnit gå en vecka sedan Apple lanserade sin musiktjänst Apple Music, och det har spekulerats i hur hårt detta kommer att slå mot svenska Spotify. Så sent som på tisdagen kunde vi rapportera om en trendande ny app som hjälper till att flytta spellistor från Spotify till den amerikanska konkurrenten.

Hittills ser dock lanseringen ut att ha haft en positiv effekt för det svenska bolaget.

Enligt Bloomberg har Spotify den senaste veckan haft sin bästa vecka på amerikanska App Store sedan 2013. Fem dagar i följd har den svenska musiktjänsten legat på nionde plats över de mest populära apparna. Så högt upp på den topplistan har den inte legat sedan december 2013.

Några långsiktiga slutsatser bör inte dras av detta uppsving, men siffrorna skulle kunna styrka tesen om att Apple Musics intåg kommer att gynna strömningsmarknaden i stort. Detta eftersom ökad medvetenhet gynnar samtliga aktörer.

Det är en tanke som exempelvis den svenske Spotify-delägaren Robert Ahldin luftade på Twitter när Apple music tillkännagavs för någon månad sedan.

Apple Beats Spotify? My take is @Spotify´s user uptake will actually increase as a consequence of Apple´s push for streaming music.

— Robert Ahldin (@robahldin) June 4, 2015

Spotify fick ett liknande uppsving i samband med att Jay Z-ägda Tidal lanserades.

Läs fler artiklar
LÄS MER