Sök

Alexander Wallin vill göra alla till börshajar genom sin sociala börsapp Sprinklebit

SprinklebitNew Yorkstartupresan

Alexander Wallin, grundare och vd för Sprinklebit, utanför New York-börsen. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Han började handla med aktier redan som 14-åring. Nu vill Alexander Wallin hjälpa fler att bli börsproffs med hjälp av den sociala investeringsappen Sprinklebit.
Hans startup växer så det knakar och har fått in flera internationella banker som partners.

Mitt i världens främsta finanscenter, bland investmentbankirer, börshajar och aktiemäklare, har en svensk startup kontor. Sprinklebit drivs av grundaren Alexander Wallin från ett co working-space på 48 Wall Street på södra Manhattan.

“Jag tror helt klart att adressen hjälper oss, när vi träffar banker så blir det ett ytterligare bevis på att vi har jobbat upp oss en bit. Det är så klart en inspirerande miljö att röra sig i, här finns ju de bästa kontakterna i världen när det kommer till finansiell expertis”, säger Alexander Wallin, som behållit en mild västkustdialekt trots tio år i USA.

I hissen upp förklarar han att han är lite trött eftersom han dagen innan kom hem till New York, efter en 18 dagars lång rundtur i Asien. Sedan Breakit senast skrev om Sverige-lanseringen i samarbete med Swedbank har det hänt en del.

“Ja, det har gått som tåget. Vi började med den skandinaviska marknaden och ganska snabbt såg vi ett stort intresse från asiatiskt håll. I Asien finns ett stort ‘mobile first-tänk’, man har hoppat över internetbanken och gått direkt på mobiltelefonen. Konkurrensen från digitala bolag som Alibaba och Tencent är också stor, så bankerna ser oss som ett jättebra medel för att både komma åt nya kunder och aktivera sina befintliga”, säger Alexander Wallin.

Drivs av att utbilda människor

Han beskriver Sprinklebit som en ”social investeringsplattform” där investeringsbeslut förenklas med hjälp av crowdsourcing och digital teknik. Både nybörjare och börsproffs kan träffas i appen och diskutera aktier och det går att ta rygg på erfarna investerares satsningar och investera riktiga pengar i aktier. 

Det hela bygger på en voting-modell, en algoritm, där man med ganska stor säkerhet kan analysera vilka aktier som gått upp och ner. Under sin tid på University of California i San Diego, fick han hjälp att ta fram modellen av mentorerna Harry Markowitz, som fått nobelpriset i ekonomi, och Alex Kane, som skrivit boken ‘Investments’.

I år fyller Sprinklebit sex år som bolag, men det har tagit tid att utveckla tjänsten – inte minst på grund av alla regleringar som omgärdar finansmarknaden.

“Att kunna utbilda människor finansiellt är en otroligt viktig drivkraft för mig. Om fem år vill vi vara den naturliga plattformen där du lär dig hantera dina besparingar. Tjänsten håller samma enkla nivå som Facebook, det är enkelt att navigera och kommunicera, så planen är att få Sprinklebit i händerna på alla dess användare”, säger Alexander Wallin.

Började investera som 14-åring

Han växte upp på Tjörn utanför Göteborg med en pappa som var, och är, “entreprenör ut i fingerspetsarna”. Affärer och bolag var därför ett naturligt samtalsämne runt middagsbordet. I dag jobbar hans pappa som finansiell chef på Sprinklebit och är även involverad i Pindify, en marknadsplats för artister, som drivs av Alexanders bror, Christoffer Wallin.

“Jag började själv investera när jag var 14 år och när jag var 20 hade jag tillräckligt med pengar för att betala för mina collegestudier här i USA. Vänner har alltid frågat vad jag har för aktietips eller om jag kan hantera deras pengar, men jag svarar alltid att det enda jag kan göra är att visa dig min portfölj och så kan du ta ditt investeringsbeslut utifrån det”, säger Alexander Wallin.

I januari 2016 tog Sprinklebit in 10 miljoner dollar, motsvarade cirka 85 miljoner kronor. Pengarna kom från affärsänglar och riskkapitalbolaget GTC. Bolaget har jämförts med Nordnets Shareville och Avanzas Placera, men det är inte en helt korrekt bild.

“Vi har byggt ett ekosystem där varje funktion har en konkurrent. När det kommer till utbildningsdelen jämför vi oss till exempel med Investopedia och börssimulatorn med Wallstreet Survival, för att ta två exempel. Vårt dotterbolag Sprinkle brokerage kommer också att konkurrera med USA-baserade Robinhood, som är den nya generationens aktiemäklare. Helhetsbilden är det unika med oss”.

Drömmer om börsnotering

Hur mycket som Sprinklebit kommer att omsätta i år vill Alexander Wallin inte avslöja men konstaterar att 2018 kommer att bli “det stora året”. När vi rapporterade om bolaget i april var antalet användare 18.000. Hur många det är i dag vill han inte avslöja mer än att bolaget växer så det knakar. Inte heller vill han berätta hur många banker som hittills är klara för samarbete.

Bankerna som ingår partnerskap med Sprinklebit investerar inga pengar i bolaget. Däremot erbjuder man tillgång till sina miljontals kunder vilket i princip ger gratis marknadsföring och en snabbare väg mot lönsamhet.

När vi går ut från kontoret för att fota, går vi förbi New York-börsen. Alexander stannar upp och berättar exalterat att han drömmer om att notera bolaget där en dag.

“Att driva en plattform för investerare och göra det möjligt att investera i Sprinklebit – ja det är ju en dröm. Vi går publikt när vi omsätter 100 miljoner dollar – hur lång tid det är dit är en annan fråga”.  

Det här är en redaktionell artikelserie som vi kallar för Startupresan. Det är ett journalistiskt oberoende projekt där vi på Breakit bestämmer vad vi vill skriva om, och som presenteras av Lufthansa.

Läs mer