Elon Musk bad precis om ursäkt (!) – efter Teslas rekordförlust

Breakit - Elon Musk bad precis om ursäkt (!) – efter Teslas rekordförlust

Elon Musk är självkritisk.

Erik Wisterberg

Reporter

Problemen hopar sig för Elon Musks Tesla. Bolaget redovisar en rekordstor förlust – och avslöjar att produktionen av den nya budgetbilen hotas.

Elon Musks elbilsmärke Tesla brukar beskrivas som uppstickaren som får de gamla biljättarna att darra. Men bolaget med sina snabba bilar och högtflygande planer är långt från lönsamt. Och igår skedde något ovanligt.

Superentreprenören Elon Musk bad om ursäkt.

”I slutändan så är allt vårt fel, och mitt fel först och främst”, sade Elon Musk enligt Fortune.

Ursäkten kom efter att Tesla presenterat sin kvartalsrapport för årets tredje kvartal. Den innehåller nämligen en rekordstor förlust för Tesla.

Nettoresultatet skrivs till minus 5,2 miljarder kronor.

Hotet mot den folkliga Teslan

På längre sikt finns ett rejält orosmoln. Tesla har främst varit ett lyxmärke, något som ska förändras med den billigare varianten Model 3.

Men produktionen av bilen har visat sig utmanande. För att få ned priset ska bilen byggas med en hög grad av automation.

Tesla skriver nu i sin rapport att det finns ett antal ”flaskhalsar i produktionen”. Det gör att Tesla skjuter upp tidpunkten när man väntas nå en produktionstakt på 5000 bilar per vecka.

Tidigare trodde bolaget att man skulle klara det vid slutet av året. Det nya beskedet är att det kommer att ske under det första kvartalet 2018.

”Samtidigt som vi fortsätter att göra signifikanta framsteg varje vecka i att fixa flaskhalsarna för Model 3 gör själva naturen av dessa tillverkningsutmaningar att det är svårt att förutsäga exakt hur lång tid det kommer att ta för att få bort alla flaskhalsar, eller när nya kan uppstå”, skriver Tesla i rapporten.

Ny milstolpe

Bland de positiva nyheterna i rapporterna fanns bland annat att omsättningen på 25 miljarder kronor överträffade analytikernas förväntningar.

Tesla rapporterade också att bolaget förväntar sig på 100.000 levererade bilar (Model S och Model X) under 2017. Om det inträffar innebär det en ökning med 30 procent jämfört med föregående år.

Aktien sjönk 5 procent i efterhandeln till följd av Teslas rapport.

Läs fler artiklar
LÄS MER