Sök

Svenskar i New York – här är 17 namn du ska lägga på minnet

New Yorkstartupresan

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Svenska entreprenörer och techtalanger vallfärdar inte bara till Silicon Valley. Allt fler bosätter sig i världsmetropolen New York.
Här är de svenska technamnen du ska hålla lite extra koll på.

Förra veckan hängde vi i New York och träffade en massa spännande svenska entreprenörer och investerare. Du kommer kunna läsa om detta här på Breakit i dagarna.

New Yorks startupscen är enligt bedömarna mindre än 30 procent av Silicon Valleys storlek. Men det betyder inte att det inte bubblar av startupinititiv även här – för det gör det.

Enligt techsajten Built in NYC så östes det in 9,5 miljarder, motsvarande 80 miljarder kronor, i totalt 421 startups under 2016. Exempel på kända bolag som är sprungna ur New York är e-handelsplattformen Etsy, det digitala mediebolaget Vox Media, nyhetssajten Buzzfeed och kontorsuthyraren Wework.

Blott sex timmars tidsskillnad (fem nu på vinterhalvåret) och närheten till Europa hjälper till att locka svenska startups att etablera sig i just New York. I det område som kallas för Silicon Alley har Spotify sitt New York-kontor, vilket du kan läsa mer om här. Musikjätten siktar dock på att flytta till ännu större lokaler i One World Trade Center som uppförts efter terrorattacken den 11 september 2001.

Den svenska e-handelsplattformen Tictail och det digitala mediehuset Bloglovin har båda förlagt sina huvudkontor till New York och det svenska poddbolaget Acast styr sin USA-expansion härifrån.

Här har du en lista med tech-svenskar du ska ha på din radar (Obs! Ingen rangordning).

1. Oskar Serrander, Acast

Har varit USA-chef på poddplattformen sedan i somras. Tidigare har han haft olika roller inom Spotifys marknads- och säljorganisation och kom senast från den amerikanska mediejätten Iheartmedia. Oskar Serrander är även rådgivare och har bland annat gått in som investerare och rådgivare för det svenska edtechbolaget Digiexam.

2. Johan Hägglund och Ida Eklund, Digiexam

Bor i New York sedan två år och arbetar med Digiexams USA-expansion. Det är en svensk startup som gör prov i skolan digitala, och används hittills av 900 skolor i Nordamerika. Tog under våren 2016 in 30 miljoner kronor i en runda som leddes av Calvin Zhang från investmentbanken JP Morgan i Asien. Även Sven Hagströmer och Sophia Bendz finns med bland investerarna.

3. Mia Breitholtz, Storimi

Är marknadschef för appen Storimi som låter föräldrar läsa barnböcker tillsammans med sina barn och samtidigt spela in sin röst. Tjänsten har i allt större utsträckning börjat användas av skolor i läxläsningssyfte. Mia Breiholtz har tidigare varit marknadschef på konsultjätten HiQ.

4. Carl Waldekranz, Tictail

Tictail är ett av Sveriges mest omskrivna techbolag med kontor i både New York och Stockholm. Medgrundaren och vd:n Carl Waldekrantz bor i USA sen ett par år tillbaka och jobbar på att springa förbi konkurrenten Etsy. Förra året öppnade bolaget även en fysisk butik på Lower East Side på Manhattan, där lokala småföretagare kan ställa ut sina produkter.

5. Alexander Wallin, Sprinklebit

Har de senaste sju åren arbetat med sin fintechstartup Sprinklebit. Det är en social aktieplattform där investeringsbeslut förenklas med hjälp av crowdsourcing och digital teknik. Bolaget grundades i San Diego och tog in 10 miljoner dollar motsvarande 85 miljoner kronor i början av 2016. I samband med det flyttades huvudkontoret till Manhattan.

6. Andreas Blixt, Roger

Spotify-medarbetare som sa upp sig för att lansera walkie talkie-appen Roger tillsammans med kollegan Ricardo Vice Santos. Tjänsten lanserades för två år sedan och har backats med 8,5 miljoner kronor i finansiering. Roger lyckades inte nå tillräckligt med användare och har lagts ned. Istället arbetar teamet med en vidareutveckling av tjänsten, men detaljerna runt projektet är hemliga.

7. Willard Ahdritz, Kobalt

Han grundade Kobalt runt millenieskiftet med målet att förändra musikbranschen i grunden. Använder sig av en webbportal som gör det möjligt för upphovsrättsinnehavare i form av producenter och artister att se exakt hur och var deras musik används. Omsatte 3 miljarder förra räkenskapsåret och har tagit in totalt 214 miljoner dollar motsvarande 1,8 miljarder kronor, sedan starten.

8. Pär-Jörgen Pärson, Northzone

En av Europas vassaste techinvesterare bor i New York sedan fyra år tillbaka. Historien om hur Pär-Jörgen Pärson var den första investeraren som trodde på musikstreamingtjänsten Spotify har berättats förr, bland annat här.

9. Willem Sundblad, Oden technologies

Den tidigare Lundastudenten är medgrundare till IOT-bolaget Oden technologies som har kontor i NYC. Bolaget hjälper industriella företag att analysera och optimera sin produktion genom att samla in data från maskinerna. I våras tog Oden technologies in 3,5 miljoner dollar, motsvarande nära 30 miljoner kronor, bland annat från EQT Ventures.

10. Babba Canales, By Babba

Var med och lanserade Uber i Sverige 2013. Hösten 2016 lämnade hon bolaget för att bli varumärkeschef för startupen Away i New York, som säljer resväskor med tekniska detaljer. Ett halvår senare bestämde hon sig dock för att satsa på sin egen varumärkesbyrå By Babba. Hon har listats som ett av de hetaste stjärnskotten under 30 år på affärssajten Forbes lista.

11. Mattias Stanghed, Spring Moves

Har grundat en löparapp från New York, som hjälper motionärer att hitta musik som håller takten med deras steg. Tjänsten liknar Spotify Running, men fanns först. Hittills har bolaget tagit in 2 miljoner dollar motsvarande 16 miljoner kronor i finansiering och backas upp av tungviktare som King-grundarna Sebastian Knutsson och Riccardo Zacconi.

12. Cronja Hultin, Whispr group

Flyttade till New York för 1,5 år sedan för att bygga upp Whispr groups USA-kontor. Det är ett digitalt analysföretag som använder sig av artificiell intelligens och big data för att hjälpa kunderna att förstå vad som sägs om dem i såväl sociala som traditionella medier. Hon har haft olika roller inom Whispr de senaste fem åren, senast som marknadschef.

13. Erik Bernhardsson, Better

En relativt oskriven person men i New York nämns hans namn frekvent bland andra startupsvenskar. Arbetade på Spotify mellan 2008 och 2015 enligt sin Linkedinprofil för att i mars 2015 starta Better mortgage som är en startup inom bolåneindustrin.

14. Stefan Blom, Spotify

Det är oklart hur många som arbetar på Spotifys New York-kontor men en av dem är Stefan Blom. Han är operativ chef för musikjätten och bor i USA sedan två år. Rollen innebär att han ansvarar för bolagets globala strategi, konkurrensförmåga och affärsutveckling.

15. William Horal, Wynd

Är vd för startupen Wynd sedan tre månader tillbaka. Wynd grundades i mars 2015 och backas finansiellt av Kappahl-ägaren Christian W Jansson. Bolaget hjälper butiker i New York-området att buda produkter som folk beställt online. Startupen packar produkterna, med butikernas logga, och kan leverera i New York inom en timme.

16. Johannes Jarl, svensk-amerikanska handelskammaren (SACCNY)

Jobbar med business service på SACCNY. Hans uppgift är bland annat att assistera svenska företag i deras expansion på den amerikanska marknaden och att vara en första kontakt för amerikanska bolag som vill etablera sig i Sverige.

17. Ann-Kristin Lund, Nordic Innovation House

Hon är chef på Svenska Generalkonsulatet i New York och den svenska partnern på Nordic House of Innovation. Det är en hub för nordiska startups i New York och Silicon Valley.

I en tidigare version av texten stod Wynds grundare Leonard Schaltz med på listan. Han är dock inte längre involverad i bolaget som numer drivs av William Horal. 

Det här är en redaktionell artikelserie som vi kallar för Startupresan. Det är ett journalistiskt oberoende projekt där vi på Breakit bestämmer vad vi vill skriva om, och som presenteras av Lufthansa.

Läs mer