Schibsted stänger av toppchef – efter anklagelser från Lajkat-chef

Lajkat Aftonbladet Trakasserier
Schibsted stänger av toppchef – efter anklagelser från Lajkat-chef

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Schibsted stänger av en toppchef i företaget efter anklagelser från viralsajten Lajkats ansvariga utgivare Filippa Berg.

I samband med att kampanjen #metoo har svept över världen har miljoner kvinnor vittnat om hur de blivit utsatta för sexuella trakasserier och kränkningar. Flera mäktiga mediemän anklagats för övergrepp och våldtäkter. 

På Aftonbladet har två män anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier varav den ena tog en timeout i samband med att anklagelserna började spridas.

Den andre mannen, numera högt uppsatt chef på mediehuset Schibsted, anklagas nu för både fysiska och psykiska trakasserier av ytterligare en kvinna. 

Det är Lajkats ansvariga utgivare, Filippa Berg som i Dagens Nyheter berättar om mannen som hon tidigare hade ett förhållande med.

Enligt Berg ska mannen ha använt sin makt som chef för att hota och kontrollera henne. Vid flera tillfällen ska han ha hotat med att hon skulle få sparken. I sms som DN har tagit del av hotar han att dra in Filippa Bergs chefstillägg, sparka henne och berätta för hela redaktionen att hon inte är bra nog.

Läs mer: 24 svenska techprofiler vittnar – sexism, trakasserier och dickpics

"Du är tramsig och lat. Så jag måste tyvärr göra så" står det i ett av sms:en som tidningen tagit del av.

Enligt Filippa Berg ska mannen också ha förgripit sig fysiskt på henne under deras förhållande. Han ska vid flera tillfällen haft sex med henne trots att hon bad honom att sluta. 

Lajkat är en så kallad "viralsajt" som är ett eget bolag i Schibstedkoncernen.

I en skriftlig kommentar till Dagens nyheter säger Lajkats styrelseordförande och tidigare vd Pontus Ogebjer att de ser allvarligt på anklagelserna och att den utpekade mannen är arbetsbefriad under tiden det utreds.

Läs fler artiklar
LÄS MER