Recorded futures vd om kapitalrundan: “En värdering på flera hundra miljoner dollar”

Recorded Future
Recorded futures vd om kapitalrundan: “En värdering på flera hundra miljoner dollar”

Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Cybersäkerhetsbolaget från Göteborg smider planer för expansion åt alla håll.

På tisdagen släpptes nyheten att Recorded future fått in en investering på cirka 210 miljoner kronor. Pengarna kommer den här gången från det amerikanska riskkapitalbolaget Insight venture partners.

Bland bolagets tidigare investerare återfinns bland annat Google ventures och den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s riskkapitalarm.

Recorded future är IT-säkerhetsbolaget som hittat en lösning för att avlyssna internets mörka avkrokar. Utifrån informationen som de samlar in och analyserar skickar bolaget sedan rapporter till sina kunder om möjliga framtida cyberattacker, så att de kan skydda sig mot hoten.

Varför tar ni in det här kapitalet nu?

“Det första vi ska göra är att lägga pengarna på hög, titta på dem och vara glada för att vi har dem. Sedan har vi redan lagt en aggressiv expansionsplan för 2018. Vi ska expandera geografiskt till Asien, utöka i Europa och bygga ut vårt partnerprogram med återförsäljare”, säger Christopher Ahlberg, vd och medgrundare av Recorded future till Breakit.

Han berättar att bolaget i princip gör nollresultat nu och hade kunnat finansiera sin tillväxtplan med befintliga medel.

“Nu kan vi vara ännu mer aggressiva med mer pengar på banken”, säger han.

Varför föll valet på Insight venture partners?

“De har följt oss i tre–fyra år redan. Det bästa sättet när man jobbar med investerare tycker jag är att bygga upp en långsiktigt relation. Då blir det inte så dramatiskt när man ska börja jobba med varandra på riktigt sen”, säger Christopher Ahlberg.

Recorded future kommunicerar i princip aldrig några exakta siffror men Christopher Ahlberg berättar att bolaget nu omsätter flera hundra miljoner kronor om året. Hur mycket bolaget värderas till i kapitalrundan vill han inte heller kommentera för specifikt.

“Vi kan säga att det handlar om hundratals miljoner dollar. Det blev väldigt bra.”

Omräknat med dagens växel kurs handlar det om flera miljarder kronor. I kapitalrundan som leds av Insight venture partners deltog även tre av Recorded futures befintliga fem investerare.

Läs fler artiklar
LÄS MER