Samsung mer än dubblade vinsten – värvar nya toppchefer

Samsung mer än dubblade vinsten – värvar nya toppchefer

Finwire / Breakit

Rekordsiffror i tredje kvartalet – plockar in nytt folk.

Samsung har på tisdagen presenterat rekordsiffror för det tredje kvartalet vilket är i linje med tidigare preliminära siffror. Den sydkoreanska teknikjätten beskriver att det varit en stark efterfrågan på minneschip och flaggskeppstelefoner under perioden.

Omsättningen var 62,05 biljoner won vilket är en ökning med nästan 30 procent jämfört med det tredje kvartalet 2016.

Rörelseresultatet var 14,53 biljoner won, motsvarande 104 miljarder kronor. Det var strax över den guidning om 14,5 biljoner won som Samsung lade fram tidigare i oktober.

Nettoresultatet ökade från 4,53 till 11,1 biljoner won.

Samsung planerar att öka sin utdelning för 2017 med 20 procent, följt av en ökning med 100 procent under 2018. Därefter ska utdelningen ligga på samma nivå de två nästkommande åren. Det innebär att de totala utdelningarna under 2018-2020 kommer att summera till cirka 29 biljoner won. Resterande 50 procent av det fria kassaflödet kan komma att användas för ytterligare extrautdelningar eller aktieåterköp, uppger Samsung.

Förutom själva siffrorna har Samsung även gjort flera stora förändringar i den högsta ledningen med nya chefer för de olika affärsdivisionerna.

Kim Kinam kommer att ersätta vice ordförande Oh-Hyun Kwon, som nyligen erbjöd sig att avgå, samt blir ansvarig för divisionen Device Solutions som ansvarar för chipverksamheten. Kim Kinam är en veteran inom Samsung efter att ha arbetat där sedan 1981 och har senast ansvarat för halvledarverksamheten.

Ytterligare förändringar är att Kim Hyun-suk blir chef för Consumer Electronics medan Koh Dong-jin blir ansvarig för IT- och mobildivisionen. I praktiken innebär det alltså att Samsung framöver kommer att styras av tre vd:ar. Förändringarna träder i kraft med omedelbar verkan.

Samsung meddelar även att finanschefen Sang-Hoon kommer att lämna sin tjänst. Han väntas dock ta över som styrelseordförande i mars nästa år, vilket blir första gången som Samsung delar upp posten som ordförande och vd.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER