Succé-vd:n Ola Rollén kan få 6 års fängelse – nu inleds rättegången

Hexagon
 Succé-vd:n Ola Rollén kan få 6 års fängelse – nu inleds rättegången

Ola Rollén är anklagad för insiderbrott. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Ola Rollén hävdar själv att han är oskyldig. Nu ska hans öde avgöras i en fem veckor lång rättegång.

Det är nästan exakt ett år sedan börs-vd:n Ola Rollén häktades i Oslo. Nyheten slog ned som en bomb, då Ola Rollén har varit en av Sveriges mest hyllade börs vd:ar.

Misstanken är att Hexagon-vd:n gjort sig skyldig till insiderbrott i samband med ett aktieköp i Fingerprint-konkurrenten Next Biometrics.

Själv nekar Ola Rollén till anklagelserna, men har riskerar 6 års fängelse om han fälls.

I dag drar rättegången igång, en rättegång som väntas pågå i fem veckor. Ola Rollén välkomnar prövningen.

”Nu får vi under fem veckor reda ut allting som har hänt och det är jätteskönt. Jag önskar inte att någon ska behöva uppleva det jag har fått uppleva”, sade han nyligen till Dagens Industri.

Enligt Rolléns advokat Christian B Hjort är anklagelserna byggda på ett missförstånd. Christian B Hjort är lite av en stjärnadvokat i Norge. Tidigare har han försvarat den norska skidstjärnan Therese Johaug.

Åklagaren verkar dock tämligen säker på sin sak. 

"Vi måste vara övertygade om att vi kan bevisa att Rollén har gjort sig skyldig till det han är åtalad för. Vi är det i detta fallet", säger åklagaren Marianne Bender till E24.

FAKTA: Därför åtalas Ola Rollén

• Huvudspåret i åklagarens linje är i korthet att Ola Rollén haft kännedom om en kommande emission av aktier i det norska biometribolaget Next – en riktad emission där Rollén själv var ena parten.

• Bara dagar innan emissionen offentliggjordes 9 oktober 2015 hade Ola Rollén via sitt privata bolag, Cypernbaserade Iskossala, köpt stora poster aktier i Next på börsen.

• När affären blev känd och det stod klart att Ola Rollén indirekt skulle bli storägare i Next rusade aktiekursen med över 80 procent.

• Ola Rollén hävdar dock att han inte hade någon exklusiv informationen. Förhandlingarna om nyemissionen hade fram till 8 oktober fått nobben av Nexts vd, enligt försvarets hållning.

• Rollén hävdar att han själv inte haft någon egen ekonomisk vinning av affären, och att hans bolag Iskossala agerade som ombud för det nystartade investeringsbolaget Greenbridge Partners där Ola Rollén är delägare.

Källa: TT

Läs fler artiklar
LÄS MER