Sök

Alla måste rannsaka sig själva – även de som aldrig har skickat en dickpic

Jämställdhet

Breakits affärsutvecklingschef Camilla Björkman.

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Det räcker inte att sluta tafsa för att vår bransch ska bli jämställd. Även du som inte skickar dickpics behöver rannsaka dig själv, skriver Breakits Camilla Björkman.

För lite mer än en vecka sedan födde jag en dotter. Utöver den villkorslösa kärleken jag känner till henne är det fascinerande vilken beskyddarinstinkt man får som förälder. Lejonhonan i mig vill skydda min lilla tjej från allt ont i hela världen.

Därför tänker jag på henne när jag läser om #metoo, kampanjen som dragit som en löpeld över världen. Kvinna efter kvinna vittnar om sexuella trakasserier, tafsningar och övergrepp – sådant även jag varit med om många gånger under åren. Hur ska min dotter och andras slippa växa upp och utsättas för samma sak?

Minst lika skrämmande läsning finns i Breakits granskning om att vara kvinna inom tech. I en artikel talar 24 kvinnor ut om sina upplevelser. Även här dyker saker som dickpics, sexuella trakasserier och tafsningar upp.

Allt detta är såklart chockerande nog. Ändå blir jag lika illa berörd av de andra berättelserna. De som vittnar om den mer "osynliga" diskrimineringen, den där som inte riktigt går att sätta fingret på.

Jag har själv varit med om ett otal sådana situationer under åren: Att inte bli tagen på allvar i möten, att komma med idéer ingen lyssnar på för att sedan höra samma grej presenteras av en man under applåder, män som drar nytta av sina positioner för att få fördelar, att ständigt få saker “förklarade” för mig … Listan kan göras lång. (Ett exempel bland många: marknadschefen på ett techbolag som “bara kunde ses efter jobbet”, och som när jag frågade rakt ut om affären blev irriterad över att jag inte spelade med och gav mig en irriterad uppläxning att sluta “översälja”).

Det kan tyckas vara småsaker. Men alla dessa till synes oskyldiga situationer orsakar mycket större skada än man kan tro. Att kvinnor till exempel har svårare att få in riskkapital än män är ett problem i sig. Men det bidrar också till att det blir färre grundare som är kvinnor än män, vilket gör att männen dominerar startup- och tech-Sverige, vilket bidrar till ett ojämställt Sverige. Vilket, i sin tur, gör att rötäggen som skickar dickpics och tafsar enklare kan härja fritt.

Allt hänger ihop.

Därför är det är så viktigt att inte låta #metoo eller Breakits granskning stanna vid ord. Eller vid männen som tafsat eller begått övergrepp.

Alla har vi invanda mönster som påverkar hur vi beter oss – både män och kvinnor. Dömer du en kvinna hårdare än en man? Tycker du att en mans ord väger tyngre än en kvinnas? Hur ser ditt nätverk ut, är det i princip bara män?

Enda sättet att få till en förändring är att alla – även du som aldrig skulle skicka dickpics – vågar rannsaka oss själva. Först då kan vi få en bransch där våra döttrar får samma chans som alla andra.

Läs mer