Nya monstersiffran – hälften av all e-handel i USA sker snart via Amazon

Breakit - Nya monstersiffran – hälften av all e-handel i USA sker snart via Amazon

Finwire / Breakit

Amazon har tagit ett järngrepp om den amerikanska e-handelsmarknaden.

Dagen efter att Breakit kunde avslöja att e-handelsjätten Amazon är på god väg att etablera sig i Sverige kommer nya siffror på bolagets dominans på andra sidan Atlanten. Enligt nya siffror från analysföretaget eMarketer närmar sig Amazon nu hissnande 50 procent av den amerikanska e-handelsmarknaden.

I år förväntas bolaget öka sin försäljning med 32 procent till nästan 1400 miljarder kronor. Med den siffran hamnar man på en marknadsandel på 43,5 procent. Samtidigt så tappar tvåan på listan, eBay, marknadsandelar och har nu 6,8 procent av marknaden. 

Den snabba tillväxttakten i år gör också att Amazon spås komma att ta en allt större andel av varje spenderad e-handelsdollar. Bolaget förväntas under innevarande år lägga vantarna på 44 cent för varje spenderad dollar på e-handeln, att jämföra med 38 cent 2016.

Hela den amerikanska e-handeln väntas samtidigt växa till över 2400 miljarder kronor i slutet av 2017.

På Breakits event Retail Tech 2017 som gick av stapeln tidigare i veckan avslöjade Pricerunners vd Nicklas Storåkers att han hade säkra källor på att Amazon var på väg att etablera sig i Sverige. När en så kapitalstark och dominerande aktör kliver in på den svenska marknaden kommer det säkerligen påverka även den svenska e-handelsmarknaden. 

Men man behöver inte lägga sig ner och dö bara för det menade Niklas Storåkers från scenen på Fotografiska.

”Här kommer det in en till plattform och det behöver inte vara dåligt, jag väljer att se det som en möjlighet."

Amazon har sedan tidigare köpt mark i bland annat Västerås.

Läs fler artiklar
LÄS MER