Klarnas rival är på uppköpshumör med krigskassa på 50 miljarder

Klarnas rival är på uppköpshumör med krigskassa på 50 miljarder

FOTO: TT/AP/Wong Maye-E till vänster. Till höger: Pressbild från Klarna på vd:n Sebastian Siemiatkowski.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Förvärv av konkurrenter är huvudspåret för Paypal när betaljätten nu växlar upp takten i sin expansion utanför USA. Svenska Klarna är ett tänkbart uppköpsobjekt.

Den 17 juli sker den formella uppdelningen mellan Paypal och auktionssajten Ebay. Det självständiga Paypal får då en nettokassa på runt 50 miljarder kronor - ett direkt resultat av uppdelningen.

Efter sommaren är det dags att sätta sprätt på pengarna, framför allt genom uppköp av internationella konkurrenter. Det säger Paypals vd Dan Schulman till Financial Times.

"Balansräkningen ger oss möjlighet att vara opportunistiska i lägen där ett uppköp ser rimligt ut. Jag tror att det finns fantastiska möjligheter till det, världen över", säger han till affärstidningen.

Möjligheten att Paypal köper Klarna, som är ledande på e-handelsbetalningar i norra Europa, har varit en snackis i branschen i flera år. Det skulle ge det amerikanska bolaget en bra bas för en större inbrytning i Europa, i synnerhet eftersom Klarna redan har köpt den största tyska aktören Sofort.

Samtidigt är det tveksamt om grundarna bakom Klarna vill sälja bolaget medan det befinner sig i sin kanske mest spännande tillväxtfas på flera år, med lansering i både USA och Storbritannien.

En annan tänkbar affär på nordisk mark vore att Paypal köper Bambora, den betalkoncern som riskkapitalbolaget Nordic Capital har byggt av flera inköpta mindre bolag. I det fallet är det åtminstone helt säkert att ägaren vill sälja, så länge priset är rätt.

Läs fler artiklar
LÄS MER