Sök

Här är bolaget där "alla" anställda blir miljonärer – kan du gissa vilket?

GoogleApple

Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook. Foto: Matt Gentry/AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Ofantliga mängder pengar landar i tech-vd:arnas fickor, visar ny granskning.

Att det kan vara lukrativt att starta techbolag är känt sedan länge. Bara i Sverige har flera personer blivit miljardärer på sina egna affärsidéer.

Men i USA behöver man inte vara grundare själv för att bli miljonär flera gånger om. Det räcker att jobba på samma ställe några år.

I en ny granskning visar Dagens industri hur ruskigt mycket pengar tech-vd:arna drar in, även om den officiella lönen ofta är minimal.

Googles vd Sundar Pichai toppar löneligan med 3,1 miljarder kronor i lön – bara under förra året.

På andra plats hamnar Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg med 1,9 miljarder kronor och på tredje plats finner man Apple-vd:n Tim Cook på 1,2 miljarder kronor.

Anledningen till de enorma utbetalningarna är inte topparnas månadslöner. Svaret ligger i de guldkatade optionsprogrammen.

När en anställd i techsektorn i USA jobbat ett visst antal år på ett bolag är det vanligt att man får ett antal aktieoptioner. Beroende på hur många man får kan man casha hem olika stora summor.

Det är inte heller bara den högsta eliten som får ta del av förmånerna. På Google delade man under förra året ut aktier till ett värde av 265 miljarder kronor, enligt Dagens industri. Det motsvarar 3,7 miljoner kronor per anställd. På Facebook låg samma siffra på hela 7,6 miljoner kronor.

Med tanke på att Silicon Valley huserar 76.000 dollarmiljonärer, och hela branschen skriker efter utvecklare, kan man fastslå att var och varannan medarbetare på både Google och Facebook blivit miljonär under sin tid på bolaget.

Uttrycket “resting and vesting” är ett vedertaget begrepp i techmeckat. Det används för att beskriva de utvecklare som sitter av tiden på ett bolag tills de kan casha in sina optioner och säga upp sig.

Läs mer