Jenny Nordenborg: "Som vd är det jag som bestämmer hur tonen sitter"

Breakit - Jenny Nordenborg: "Som vd är det jag som bestämmer hur tonen sitter"

Jenny Nordenborg.

Towe Boström

Reporter

Jenny Nordenborg, vd för Neat Corporation, har upplevt ojämlikheter i tech-branschen och arbetar nu för att stärka kvinnor inom spelindustrin.
”Som vd på mitt bolag är det jag som bestämmer hur tonen sitter".

Under torsdagen publicerade Breakit en granskning där 23 kvinnor berättar om hur det är att vara kvinna inom tech. Här vittnar de bland annat om sexism, trakasserier och ojämlikheter.

Under fredagsmorgonen anordnade Facebook ett frukostseminarium i samarbete med Di TV och Epicenter.

På agendan stod frågan om hur vi får fler kvinnor att jobba inom IT.

Facebooks globala mångfaldschef Maxine Williams medverkade och berättade bland annat hur sociala mediejätten arbetar med data för att kontrollera att alla behandlas jämlikt, sett till exempelvis löner och befordringar.

Mångfaldschefen lyfte även Facebooks initiativ där de anställda genomgår utbildning i syfte att bli bättre på att ta hand om varandra och låta varandra komma tills tals.

"Alla de små sakerna skapar en miljö där alla kan växa och bli belönade för sitt värde", sa Maxine Williams.

Jenny Nordenborg, vd för spelbolaget Neat Corporation, var en av paneldeltagarna. Hon berättar att hon tar med sig mycket lärdomar och inspiration från Maxine Williams.

Hon pekar på att utbildningar som Facebooks är något vi är dåliga på att lyfta i Sverige.

"Det kan göra stor skillnad på arbetsplatserna för många kvinnor. Känslan av att någon i rummet 'got your back'", säger Jenny Nordenborg.

Jenny Nordenborg har tagit del av Breakits granskning och säger att hon inte är ett dugg förvånad och känner igen sig i flera av berättelserna.

"Det här med att bli misstagen för catering-personal har hänt ganska många gånger, och att folk inte förväntar sig att jag har något att komma med".  

Jenny Nordenborg berättar om en händelse när hon och hennes dåvarande chef skulle in på ett möte på hög nivå. Några killar bakom henne skrattade och sa att hon hade klätt ut sig för att se ut som sin chef.

Hon hade skjorta på sig.

Jenny Nordenborg menar att det på den tiden var väldigt mycket "ta saker med en klackspark"

"Det är så jag blivit ombedd att göra på flera arbetsplatser när jag fått kommentarer eller tröttnat på klimatet och ordvalen i konversationer".

Samtidigt upplever hon själv betydligt färre konfrontationer inom spelbranschen nu än förr.

I dag sitter hon även i en helt annan position.

”Som vd på mitt bolag är det jag som bestämmer hur tonen sitter. Man har en egen möjlighet att säga ifrån och välja att inte jobba med sådana som behandlar en som en mindre värd människa”.

Samtidigt har Jenny Nordenborg positiva erfarenheter från de gånger hon varit ute och rest pengar.

"Jag har träffat investerare som sagt wom vad roligt att vi har en kvinnlig grundare eller vd. För tio år sedan trodde jag aldrig att jag skulle få höra en sådan sak".

Jenny Nordenborg står bland annat bakom initiativet "Women in tech" som arbetar för att locka fler kvinnor till spelbranschen. Hon ser positivt på utvecklingen där fler kvinnor kliver in i branschen. 

"Många känner nog att arbetsklimatet och kulturen påverkas positivt av att ha fler kvinnor på arbetsplatsen".

På frågan hur fler kvinnor ska lockas till IT pekar Jenny Nordenborg på vikten av att införa programmering i skolan vid tidig ålder för att ge fler unga tjejer chansen att komma in i kodning tidigt.

Hon vill även se förändring och lyfter problem med fördomar inom matte, som föreställningar om att tjejer skulle vara sämre på matte än killar.

"Om en kille gör fel får han ansvaret för det, men om en tjej gör fel är alla tjejer dåliga på matte. Man har hela den här pressen på sig att om man själv presterar dåligt kommer alla tjejer att få lida för det."

Läs fler artiklar
LÄS MER