Sök

Därför nobbar jag Daniel och Victorias invit – den här gången

Lundells vecka

Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef Breakit.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell ger kronprinsessparet kalla handen för att kunna fokusera på viktigare saker.

Tanterna i pappas omgivning höll på att svimma. Mamma skakade mest på huvudet, hon kände sin livskamrat vid det här laget. För pappa var det ett slags statement – som republikan tänkte han inte dyka upp på lunchen med drottning Silvia.

Han satt i styrelsen för en stiftelse som drev ett rehabiliteringshem för ungdomar med nervskador. Nu skulle drottningen klippa band i samband med att en stor ombyggnad blivit klar. Det var en stor sak i min lilla hemby Ljungskile. Som jag minns det hade vi skolbarn till och med fått ledigt för att stå och vinka när drottningens entourage körde förbi.

Att i det läget få käka lunch med Silvia var så klart blytungt. Men pappa stod på sig. Han infann sig aldrig till den där sittningen.

Nu går jag i samma fotspår som min far och nobbar kungligheterna. Som vanligt överdriver jag såklart en smula men jag fick faktiskt en personlig inbjudan att närvara vid ett event som kronprinsessparet höll idag på förmiddagen. “Vi tror att du är en av dem som har möjlighet att vara med och påverka frågan om alla barns rätt till en hälsosam livsstil”, motiverade Daniel och Victoria sitt val att bjuda in just mig. Nu visade det sig vara en sammankomst för sisådär 500 deltagare så jag och kungligheterna skulle inte direkt suttit på tu man hand och resonerat om denna viktiga fråga. Men det hade faktiskt inte spelat någon roll.

Idag har jag viktigare saker för mig. Vår granskning, som vi gör tillsammans med alla Breakits läsare, om sexism och trakasserier av kvinnor i den svenska tech-industrin känns viktigare att lägga min kraft på.

Gensvaret har hittills varit över all förväntan. Och kanske, kanske kan våra gemensamma ansträngningar också påverka tech-Sverige till en mer hälsosam livsstil, där kvinnor bedöms utifrån kompetens – inte deras kön.

Trevlig helg!

Veckans mailare: Lena Apler. Entreprenören och investeraren mailade mig i lördagsmorse efter att jag uppmärksammat hennes kritik mot vissa entreprenörer just nu verkar tro att de kan få hur höga värderingar som helst på sina startups. I mailet flaggar Lena för att hon sannolikt har drabbats av ”startuputmattning”. Hon vittnar om ett ”osannolikt stort dealflow” där  ”innovationshöjden inte alltid är på topp” och intäkterna ofta är som ”en glasskiosk i november”. Lena avslutar sitt mail med: ”Säker på att utmattningen gör att jag missar ett och annat guldkorn. Men då får det vara så. Kanske har jag blivit en surkärring, men många småkejsare är rätt nakna. Åker till Mallis några dagar. Ska bota mig med att läsa böcker. I pappersform. Du får jaga vidare! Bästa, Lena”. Ett vittnesmål gott som något denna haussefyllda höst. Och en sak kan jag lova – Lena är INTE en surkärring.

Veckans brevduva: Stefan Krook. Hörde i veckan att entreprenören bakom den snabbväxande digitala brevlådan Kivra tillbringar en hel del tid utomlands för närvarande. Kivra har lyft på allvar i Sverige mätt i antalet användare och nu laddar Stefan Krook för en lansering på flera europeiska marknader. Vilka länder Kivra tänkt sig kliva in i har jag inte lyckats utröna. Än.

Veckans event: Retail Tech Stockholm. På tisdag samlar vi närmare 200 trevliga människor (det finns fortfarande ett fåtal biljetter kvar – mailar du mig direkt så fixar jag en schysst rabatt) för att snacka om de hetaste trenderna inom e-handel. Själv ska jag försöka pressa fram ett gäng smarta åsikter från tre av Nordens vassaste e-handelsinvesterare, Magnus Wiberg (Eequity), Susanne Najafi (Backing Minds) och Staffan Mörndal (Verdane), i det panelsamtal som jag leder.

Veckans bank: Qliro. De svenska storbankerna utmanas nu från allt fler håll. Klarna har redan fått sitt banktillstånd och i veckan kom nya uppgifter i Affärsvärldens skvallerspalt Börsgolvet (som jag för övrigt älskar!) om att Qliro funderar på att göra samma sak. I samma spalt utbrister en annan uppgiftslämnare: ”Jag har sagt hela tiden att bankerna kommer att få panik över att tappa kunderna och då kommer de att köpa fintechbolag till överpris”. Jag själv är inte övertygad om att Qliro kommer att bli bank men att storbankerna kommer fortsätta att kasta pengar över fintechsektorn är en lågoddsare.

Veckans bjudning: Fintech Stockholm. Förra året blev det stor uppståndelse då vice riksbankschefen Cecilia Skingsley lanserade e-kronan på vår stora fintechkonferens som vi gör tillsammans med Finansliv. I år är Cecilia på plats igen och bland de övriga talarna märks Yosef Mohamed (grundare av Transfer Galaxy), finansmarknadsminister Per Bolund, Tuva Palm (teknikchef Nordnet) och robotrådgivaren Lysas chef Emilie Andersson. Jag bjuder så klart på en trevlig rabatt om du mailar mig direkt. Gör det nu.

Veckans coolaste: Peter Carlsson. Vdn och grundaren för Nortvolt, avslöjade igår att hans omsusade batterifabrik ska byggas i både Västerås och Skellefteå. Kommunalråden från respektive ort jublade såklart över alla nya arbetstillfällen (över 2000 bara i Skellefteå) men tillåt mig att vara en smula skeptisk. Peter Carlsson måste ha in 40.000 miljoner från investerare för att projektet ska bli verklighet. Hittills har han samlat in i sammanhanget modesta 215 miljoner kronor. När min kollega Jonas de Lange pressade honom på finansieringsfrågan var Carlsson iskall och gav ingen hint om någon oro på den punkten. Men Nortvolt är ett extremt högrisk-projekt. Slår lågkonjunkturen till finns det inte en chans att Peter Carlsson kan förverkliga sin dröm.

Veckans bidragsgivare: Mikael Damberg. På Northvolts presskonferens var näringsministern noga med att påpeka att staten inte ska gå in som investerare och att batterifabriken måste hitta investerare som tror på projektets kommersiella potential. Den inställningen har dock inte hindrat olika statliga organ att ge drygt 50 miljoner i olika bidrag till Norhvolt. Men det visst vi sedan tidigare – att staten och kapitalet sitter i samma båt.

Läs mer