Peter Carlsson har Sveriges svåraste jobb – hur får han in 40 miljarder till Northvolt?

Northvolt
Peter Carlsson har Sveriges svåraste jobb – hur får han in 40 miljarder till Northvolt?

Peter Carlsson på Northvolt.

Jonas de Lange

Reporter

Nu börjar det verkliga jobbet för batteri-entreprenören Peter Carlsson.

Klockan 10 torsdag morgon kom det slutgiltiga beskedet att Northvolt delar sin verksamhet mellan de två städerna Västerås och Skellefteå.

Grundaren Peter Carlsson presenterade tillsammans med närings- och innovationsminster Mikael Damberg sina högtflygande planer på en stor fabrik i Skellefteå och ett utvecklingscentrum i Västerås.

På scen framträdde även de två städernas respektive kommunalråd Lorens Burman och Anders Täljebäck som båda hyllade satsningen.

Fortfarande kvartstår ett stort fett frågetecken: Kommer Northvolt verkligen att kunna finansiera satsningen?

Spaden ska sättas i marken redan andra kvartalet nästa år och den första testproduktionen ska dra igång 2019. 2020 ska man nå volymproduktion i Skellefteå-fabriken.

Hela satsningen beräknas kosta 40 miljarder kronor, fram till den fullskaliga produktionen. Hittills har bolaget fått in ungefär en kvarts miljard. 39,75 miljarder kvar där alltså.

Trots den överväldigande uppgiften avfärdade Peter Carlsson på presskonferensen att det skulle finnas någon oro för projektets finansiella ställning.

Bolaget arbetar just nu på att få in resten av den första miljarden. Tanken är att dra in investeringar från en massa olika partners till projektet. Hittills har man fått in kapital från storbolagen Stena, Vattenfall och ABB.

“De pengarna ska gå till att från att köpa den faktiska marken till att bygga en facilitet och köpa in processutrustning. Vi pratar 14.000 kvadratmeter som måste byggas i Västerås”, säger Peter Carlsson, som vidhåller tidsplanen.

Parallellt med att man stänger den första miljardrundan berättar han även att bolaget har inlett processen med nästa finansieringssteg. Då handlar det om att finansiera uppsättningen av Skellefteåfabriken med en kapacitet på 8 GWh. För jämförelse hade Europa ett elbehov på 5 GWh 2015. 2025 beräknas behovet ligga på 200 GWh.

Hur mycket handlar det om i det steget, 10 miljarder?

“I det här som vi pratar om är det rätt. Vi har börjat prata med finansiella rådgivare redan nu och kommer dra igång den i slutet av året med tyngd på nästa år”, säger Peter Carlsson.

I finansieringsrundan kommer bolaget leta både lån och tyngre institutionella investerare. Alla är dock inte lika förhoppningsfulla som Peter Carlsson.
Mats Qviberg, en av Sveriges mest kontroversiella men också mest framgångsrika investerare, skriver så här på Twitter:

“Vilka tror att Northland ..FÖRLÅT..Northvolt kommer att försöka börsnotera sitt grandiosa äventyr? Checklistan är komplett: Jättemånga miljarder, oklar ägarbild, politiker som vill synas, jättefabriker som inte finns och löften om tusentals jobb. Vad säger ni, blir ni sugna?”

Under en sjuårsperiod från 2020 kommer bolaget sedan att skala upp verksamheten till en total kapacitet på 32 GWh.

Om man kommer dit återstår att se.

Läs fler artiklar
LÄS MER