Sök

Göteborgs startupscen växer – hon ska hitta framtidens stjärnor

Chalmers venturesEncubator

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Mycket runt tech och startups kretsar kring Stockholm – men även i Göteborg har det börjat bubbla. Ett nytt tech-community håller på att byggas upp och högskolan Chalmers har beslutat sig för att samordna sina investeringsverksamheter i ett nytt dotterbolag. En av huvudpersonerna i arbetet är Linnéa Lindau, vd för inkubatorn Encubator.

Göteborgs startup-scen växer och frodas. I maj gick Gbg Tech-week av stapeln med föreläsningar, nätverkande och den stora tävlingen Startup Hack.

“Det händer mycket mer än vad man tror i Göteborg. Det har varit mycket verkstad men vi har inte riktigt gjort väsen av oss. Sedan är det förstås mycket saker som behövs göras också och där ser vi en ny tech-community som håller på att börja byggas upp”, säger Linnéa Lindau, vd Encubator, när vi träffar henne i Almedalen. 

I dagsläget riskerar Göteborg att förlora många techtalanger till Stockholm där startup-scenen är betydligt mer utbredd på alla sätt. Linnéa Lindau pekar också på vikten av att utveckla ett starkt community på hemmaplan.

“Att entreprenörer träffas och får utbyta erfarenheter är en jätteviktig faktor. Sedan är det viktigt att lyfta upp vad som händer rent generellt i en community. Det blir mer synligt när man samarbetar."

För att satsa ännu mer på entreprenörskap slår Chalmers tekniska högskola ihop alla sina investeringsbolag i dotterbolaget Chalmers Ventures. Det nya bolaget lanseras i september.

“Det tillförs 300 miljoner kronor över tio år så vi kommer kunna göra en stor offensiv satsning på techbolag. Det är jättehäftigt. Allt kommer hänga ihop och vi kommer ha väsentligt mycket mer pengar att investera framåt. Vi kommer att kunna gå in i de allra tidigaste skedena men också följdinvestera upp till tio miljoner i ett bolag”.

Vad letar ni efter?

“Det är hela spektrat. Allt från lite enklare, snabbare teknologi som appidéer, till lite mer avancerad, där vi pratar om tung forskning som har stor potential men kanske lite längre teknikutvecklingstid”, säger Linnéa Lindau.

Själv började hon att arbeta som ingenjör men insåg snabbt att hon inte bara ville utveckla utan också använda tekniken. Hon beskriver att hon halkade in på Chalmers entreprenörsskola som på ett bananskal.

“Nu är det bara entreprenörsskap och startups som gäller”.

Alla är däremot inte lika övertygade om vikten av ett teknikcommunity. I en intervju med Breakit tidigare i veckan berättade Football Addicts-grundaren Patrik Arnesson att han inte tror att platsen man utvecklar ett bolag på spelar någon större roll.

"Jag gillar egentligen inte startupvärlden och scenen. Det är ganska många som lägger ganska mycket tid på att prata om startups och prata om att göra saker och väldigt lite tid på bygga produkter.”

Läs mer