Tryckta böcker gör comeback – e-böcker backar i USA

Breakit - Tryckta böcker gör comeback – e-böcker backar i USA

Foto: Istockphoto.com

Finwire / Breakit

Det är inte bara vinylskivan som har fått en renänssans. Nu backar e-boksförsäljningen i USA – samtidigt som tryckta böcker har fått ett uppsving.

E-bokförsäljningen har hamnat i en nedförsbacke i USA, enligt Association of American Publishers.

Förra året minskade försäljningen av e-böcker med hela 17 procent förra året, medan försäljningen av tryckta böcker steg med 4,5 procent.

Faktum är att den tryckta bokförsäljningen har gått upp med cirka 5 procent mellan 2013 och 2016 enligt samma organisation, skriver Wall Street Journal.

Bakom den tryckta bokens återkomst ligger ett antal faktorer, däribland publicisternas återfunna offensiv. Den tidigare rädslan för att Amazon med sin läsplatta Kindle skulle få omkull tryckta böcker gäller inte längre och bokförlagen har nu övergått från kostnadsbesparingar till att istället bygga nya distributionssätt för att snabbare få ut böckerna till konsumenter.


Förutom bättre distributionen har också tryckta böcker med koppling till politiken också varit en orsak för den starka utvecklingen. Harper Collins bok Hillbilly Elegy, som handlar om kulturen på landsbygden i USA, har tryckts i över två miljoner upplagor.

Även Devils Bargain, en bok om Visa Husets tidigare chefsstrateg Steve Bannon, har varit framgångsrik. Den är publicerad av Pingvin Random House.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER