Risskapitaljätten blir största ägare i nischbanken

Finwire / Breakit

Först gjorde Nordic Capital en kanonvinst när de sälde betaltjänsten Bambora – nu går de in i banken Nordax.

Riskkapitaljätten Nordic capital går in som storägare i nishbanken Nordax genom att köpa nästan tio procent av kapitalet i bolaget. I avtalet ingår också option på att köpa ytterligare drygt fem procent av bolaget förutsatt att det godkänns av Finansinspektionen.

Nordic Capital gjorde tidigare i år en jättevinst när de sålde betaltjänsten Bambora till den franska betaljätten Ingenico i en av de störst fintech-affärerna i Sverige hittills. Nordic capital äger sedan ett par år tillbaka Ellos och det har spekulerats i, inte minst av Breakits Stefan Lundell och Olle Aronsson, i Breakits podd nr 143, om att det kan läggas ett bud på e-handelskoncernen Qliro. Nordic Capital skulle på det sättet få kontroll över både försäljning och en betalningslösning.

Köpet av Nordax kan vara ytterligare en del i det pusslet.


Nordax grundades 2003 och bedriver verksamheten från Stockholm. Nordax har 120.000 lånekunder och 28.000 sparande kunder i norra Europa. Fokus ligger på stora privatlån med långa löptider och inlåningskonton. Bolaget noterades på Stockholmsbörsen i juni 2015 och har ett börsvärde på 5 miljarder kronor.

Nordic Capital har tidigare investerat i finansiella tjänster i bolag som Resurs Bank, Lindorff och Nordnet. Nordic Capital har majoritets- eller minoritetspositioner i privata eller publika bolag och är vanligtvis en aktiv ägare som genom representation i styrelsen bidrar till den långsiktiga utvecklingen av bolaget.

"Nordic Capital har omfattande erfarenhet av och ett starkt track record från investeringar inom finansiella tjänster och ser Nordax som ett intressant bolag med stor potential och en stark ledningsgrupp. Det finns en stabil underliggande tillväxt i denna marknadsnisch samt möjligheter för bolag som Nordax att ta nya steg inom digitalisering och produktutveckling. Nordic Capital har stor kunskap inom dessa områden och ser fram emot att bli en engagerad aktieägare i Nordax", säger Kristoffer Melinder, Managing Partner, NC Advisory och rådgivare till Nordic Capitals fonder.

Läs fler artiklar
LÄS MER