Spotifys omsättning rusar 40 procent – men gör fortfarande förlust

Breakit - Spotifys omsättning rusar 40 procent – men gör fortfarande förlust

Kronprins Frederik och Martin Lorentzon, en av Spotifys medgrundare, under ett besök på Spotifys huvudkontor i Stockholm. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Spotify fortsätter att växa – men fortsätter att gå med brakförlust.

Den svenska superstjärnan på musikhimlen, Spotify, tågar allt närmare en börsintroduktion. Företagsledningen själva har inte sagt flaska men det spekuleras i att bolaget kommer att noteras i New York i slutet av året eller i början av 2018.

Redan nu delar Spotify-ledningen med sig av finansiella detaljer till externa investerare. Den alltid lika välinformerade techsajten The Information (betalvägg) har talat med två investerare som fått ta del av den finansiella informationen som Daniel Ek och de andra i Spotify-gänget delat med sig av. 

Och det är ömsom vin ömsom vatten som bolaget levererar. Det första halvåret 2017 blev omsättningen nästan 18 miljarder kronor (2,2 miljarder dollar) – det indikerar en ökning med hela 40 procent för helåret jämfört med 2016.

Men samtidigt är förlusterna fortsatt höga. Förlusten det första halvåret 2017 blir i storlekordningen 900 till 1800 miljoner kronor (100 till 200 miljoner euro).

Samtidigt kan aktieägarna glädjas åt att bruttomarginalen ökar från 15 till 22 procent under perioden. Bruttomarginalen är en viktig indikator på om Spotify på lång sikt kan vända verksamheten till vinst.

Enligt The Information fortsätter Spotify-aktien att gå upp i den inofficiella handeln utanför börsen. Värderingen av musiktjänsten har gått från 105 miljarder kronor (13 miljarder dollar) till nästan 130 miljader kronor (16 miljarder dollar) under året.

Läs fler artiklar
LÄS MER