Sök

Tim Cooks bästa råd till blivande startupgrundare

AppleLedarskap

Tim Cook. Foto: Brian Powers/TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Strunta i riskkapitalbolag som bara intresserar sig för snabba pengar och var din egen fokusgrupp. Det var två av flera råd som Apples vd Tim Cook levererade till studenterna på Oxford university.

Torsdagens rapportering har dominerats av Tim Cooks hemlighetsfulla besök i Stockholm. Så sent som i går var Apple-bossen i Oxford university i England där han bland annat talade till studenter vid Foundry, som är universitetets startuphubb.

Han varnade bland annat för VC-bolag (venture capital) som tidigt börjar ställa frågor om dina planer på att göra exit eller som vill styra dig mot att sälja startupen till jättar som Apple eller Google.

“Om en investerare frågar dig det ska du resa dig upp och lämna rummet. Du ska inte attraheras av den typen av pengar, för de människorna kommer inte att hjälpa dig att bygga ditt bolag – de är ute efter snabba pengar," sa han enligt Techcrunch.

En annan sak som man bör skippa, enligt Tim Cook, är att arbeta med fokusgrupper. Det är slöseri med tiden eftersom folk kommer att föreslå små förändringar på en redan existerande produkt. Ingen kommer att tala om för dig att bygga något helt nytt och revolutionerande, menar Apple-vd:n. Han råder alla som vill bygga en startup att utveckla en produkt som de själva älskar och vara sin egen fokusgrupp.

“Om du älskar den så kan du vara säker på att många andra också kommer att göra det”.

Några andra råd som Tim Cook levererade till studenterna på Foundry startuphubb:

1. Håll dig nära dina kunder

En av huvudanledningarna till Apple har så många fysiska butiker är förstås att vara nära kunderna och höra deras åsikter. Cook berättade att han kliver upp tidigt om morgnarna eftersom han tycker om att spendera de första timmarna av dygnet med att svara på kundmejl.

“Jag vill veta vad de säger och hur de känner”, förklarar en av världens främsta techledare.

2. Rekrytera oliktänkande personer

Om du ska rekrytera bland vänskapskretsen bör du välja någon som är olik dig själv. Ingenjörer bör till exempel anställa någon inom design och den som bor i USA bör till exempel anställa någon från Kina eller Norge.

“Hitta människor som är helt olik dig själv, där den gemensamma nämnaren är att de vill förändra världen och de vill förändra den genom att skapa samma sorts produkter och tjänster som dig. Om du kan hitta den sammansättningen av människor så är det vägen till ett framgångsrikt företag”.

Tim Cook blev också tillfrågad vilken teknologi som han anser vara mest spännande just nu. Svaret som följde var också anledningen till besöket i Sverige.  Under torsdagen var han på besök i Stockholm och testade AR-teknik som står för “augmented reality” – eller förstärkt verklighet.

Läs mer