Deutsche bahn tar Zennströms elmoppar till Frankfurt

Clean Motion Zbee
Deutsche bahn tar Zennströms elmoppar till Frankfurt

Elmopeden Zbee till höger i bild med andra fordon från projektet. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Svenska startupen blir del av tyskt framtidsprojekt.

Clean motion är ett svenskt bolag som tagit fram en särskild sorts elmopeder. De påminner lite om de tuktuks som utgör en stor del av stadstrafiken i Sydostasien.

Det svenska bolaget är noterat på aktiehandelsplatsen First North och har bland annat med Skype-grundaren Niklas Zennström på ägarlistan.

Nu skriver Clean motion i ett pressmeddelande att elfordonen tagits in i ett nytt projekt från det tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn.

"Vi tycker det är fantastiskt roligt att ett bolag som Deutsche Bahn valt att satsa på Zbee (fordonets namn reds. anm.) för deras shuttle-tjänst. Detta är ytterligare ett bevis på att det inte spelar någon roll vart i världen man befinner sig. Transportbehoven är dem samma, vare sig man är från New Delhi, Stockholm eller Frankfurt”, säger Christopher Sveder på Clean motions marknadsavdelning.

Zbee är ett av flera fordon som är med i Deutsche Bahn-projeketet Ioki. Målsättningen med systemet är att få självkörande och anropsstyrda fordon att bli en del av kollektivtrafiken. Till en början testas systemet på järnvägsbolagets 10.000 anställda i Frankfurt.

I Sverige används fordonen bland annat av taxitjänsten Bzzt, som specialiserat sig på att köra Stockholmare korta sträckor i innerstan.

Efter att börsen öppnade på torsdagmorgonen rusade Clean motion direkt. Efter en kvart hade aktien stigit med 20 procent, dock med en omsättning på endast 800.000 kronor. En låg omsättning gör att ett fåtal affärer har stor inverkan på den genomsnittliga kursen.

Läs fler artiklar
LÄS MER