Damberg om Uberskandalen: "Trodde inte sånt här förekom i Sverige"

Breakit - Damberg om Uberskandalen: "Trodde inte sånt här förekom i Sverige"

Mikael Damberg. Foto: Marcus Ericsson/TT/AP Photo/Gene J. Puskar.

Towe Boström

Reporter

Näringsminister Mikael Damberg uppger sig vara förvånad över uppgifterna om Ubers kartläggning av svenska polisen.
"Allting nytt är inte bra och det gäller att vi hänger med" säger ministern till Di Digital.

Det har tidigare framkommit uppgifter om att taxi-appen Uber använt programmet ”Greyball” för att vilseleda myndigheter i länder där Ubers tjänster stött på patrull hos lagstiftaren.

Under tisdagen rapporterade Di Digital att ”Greyball” även ska ha riktats mot svenska polisen för att försvåra spaningsarbetet på bolaget, när tjänsten Uber Pop ännu var i rullning.

Det ska bland annat handla om blockeringar av användare med e-mailadresser kopplade till polisen och försvårande för användare i området kring polishuset i Stockholm.

I en intervju med Di Digital uppger sig näringsminister Mikael Damberg vara förvånad över nyheten.

"Jag trodde inte sånt här förekom – i alla fall inte i Sverige. Jag har inte hört talas om något liknande tidigare”, säger han.

Mikael Damberg vill inte uttala sig om huruvida Ubers agerande strider mot lagen och hänvisar till polis och berörda myndigheter.

På frågan om politiker står maktlösa inför de stora tech-bolagen svarar näringsministern att han inte tror det.

Mikael Damberg påpekar att ny teknik skapar utmaningar för det politiska systemet och att nya affärsmodeller kan bygga på att runda lagar.

"Allting nytt är inte bra och det gäller att vi hänger med. I Ubers fall har myndigheterna agerat och visat att en del av verksamheten inte följde lagen”, säger han till Di Digital.

Mikael Damberg konstaterar vidare att debatten om beskattningen av digitala bolag kommer att växa om företagen inte gör rätt för sig.

I mitten av september stod det klart att Uber förlorade sin taxilicens i London. För några dagar sedan meddelade bolaget att man lägger ned Uber Pop i Norge. 

Mitt i alla motgångar presenterade Uber under onsdagen en investering på 120 miljoner kronor i Egypten. 

Läs fler artiklar
LÄS MER