Så kartlade Uber poliser här i Sverige: ”Vi blev avstängda”

Breakit - Så kartlade Uber poliser här i Sverige: ”Vi blev avstängda”

Erik Wisterberg

Reporter

Den mystiska programvaran ”Greyball” riktades mot svenska myndigheter.

Ni har kanske hört talas om ”Greyball”, Ubers program för att vilseleda myndigheter som avslöjades av The New York Times. Det har sedan tidigare varit känt att det använts för att vilseleda myndigheter i andra länder där Ubers tjänster stött på patrull hos lagstiftaren.

Även i Sverige har Uber använt det kontroversiella programmet, uppger nu Di Digital. Enligt tidningen störde Uber polisens spaningsarbete mot bolaget ”på flera olika sätt”.

Det ska bland annat ha handlat om att Uber blockerade användare med mejladresser som slutade med polisen.se samt att bolaget ”försvårade” för användare som befann sig nära polishuset i Stockholm.

Uppgifterna bekräftas delvis av polisinspektör Anders Thonfors. Han har utrett ett stort antal förare i den numera nedlagda tjänsten Uber Pop.

”Det tog någon månad innan vi blev avstängda. Vi var inte välkomna som kund”, säger polisinspektör Anders Thonfors till Di Digital.

Greyball är enkelt beskrivet en mjukvara som gjort att utvalda användares upplevelse av Uber manipulerats i grunden. De har helt enkelt fått en fejkad version av appen. Aktionen har riktats mot myndigheter i länder där Ubers tjänster har varit omstridda legalt. 

Uber har enligt Di Digital inte velat kommentera den svenska förekomsten av Greyball på annat sätt än att ”användningen av programvaran mot myndigheter” har förbjudits

Läs fler artiklar
LÄS MER