Lena Apler trotsar sitt investeringsförbud – går in i bolånestartup

Bofink

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Collector-grundaren Lena Apler satsar på appen som ska krossa Schibsteds jämförelsesajter.

Stockholmsbolaget Bofink har skapat en mobilapp som ska ge användaren en ”hälsokoll” på sitt bolån. Med hjälp av Bank-ID hämtar appen dina befintliga lånevillkor. Sedan presenteras skräddarsydda rekommendationer på hur man bör agera.

“Grejen är att andra tjänster jämför snitträntan och det spelar egentligen ingen roll eftersom räntor är personifierade. Dessutom kan det vara så att det skulle vara förmånligt för dig att ha en viss del fast ränta och en viss del rörlig ränta", säger Joachim Ronneback Thomson, vd och grundare av Bofink, och fortsätter:

"Vi har algoritmer som gör att vi kan jämföra målränta, alltså vad du själv kan få."

Bolaget tjänar pengar dels med en traditionell låneförmedlingsmodell där man tar betalt för att fixa nya kunder till bankerna. Samtidigt har man byggt ett eget analystverktyg för bankerna. Ett slags “Google analytics för bolån”.

“Vi presenterar aggregerad data för bankerna som är mycket mer segmenterad än annan data. Det gör att vi kan hjälpa dem att rikta erbjudanden mot specifika grupper, väldigt likt så som Google gör”, säger Joachim Ronneback Thomson.

Bofink har redan flera tungviktare anknuta till bolaget. Thomas Eriksson, tidigare vd på Carnegie, är styrelseordförande och bankprofilen Ann Grevelius, som är rådgivare till bolaget.

Nu kan Breakit berätta att ytterligare en finanstopp ansluter till bolaget. Collector banks grundare Lena Apler har gjort en investering privat i bolaget.

“Vi träffade henne i Almedalen för två år sedan och tänkte redan då att hon kunde vara en aktuell investerare”, säger Joachim Ronneback Thomson.

I början av året gav Lena Apler sig själv investeringsförbud, bland annat för att fokusera på sin bank efter att vd:n försvunnit.

“Hon tyckte väl att vi var så intressanta att hon inte kunde hålla sig, antar jag”, säger Joachim Ronneback Thomson, lite skämtsamt.

Exakt hur mycket hon har investerat vill inte parterna gå ut med. Klart är att hon är en av flera investerare i en större kapitalrunda.

“Jag kan inte berätta mer än så i dagsläget”, säger Joachim Ronneback Thomson.

Ikväll arrangerar Breakit och Carnegie Private Banking ett event på temat investeringar och startups i Göteborg. Där kommer du bland annat kunna lyssna på Lena Apler och Kristina Lagerstedt, grundare av healthtechföretaget 1928 Diagnostics.

Läs mer