Sök

Ridesum vill göra ryttares träningspass digitala

HoorsyRidesum

Gustaf Rosensköld

Gustaf Rosensköld

Reporter

Du kan besöka vårdcentralen i en app och få tips på övningar av en personlig tränare via videochatt. Så varför inte låta ridlektionen ta plats i mobilen?

Det är något som Jenny Stråhle hade haft nytta av långt innan en smartphone fanns i allas fickor. Under en period jobbade hon heltid och ägde två hästar – samtidigt som hon ville utvecklas som ryttare.

”Jag brukade komma hem vid tio varje kväll. Det var ett jäkla tempo”, säger Jenny Stråhle.

Långa avstånd till bra tränare, höga priser och mycket logistik gjorde det svårt att träna så ofta som hon ville.

”Till sist gav jag upp när tiden inte räckte till för att träna och utvecklas.”

Nu, åtta år senare, har hon börjat rida igen – och sagt upp sig från jobbet som marknadschef. Sedan i somras jobbar Jenny Stråhle i stället heltid med startupen Ridesum (tidigare Hoorsy).

Ambitionen är att bygga en digital plattform där ryttare och tränare kan hitta varandra – och där tränaren kan följa med och coacha direkt i mobilen.

”Mitt ingångsvärde är att tröskeln ska vara låg och att det ska gå att komma igång på fem minuter”, säger Jenny Stråhle, som ser en rad fördelar med digitala lektioner. Inte minst att de sparar tid.

Plattformen har samtidigt potential att öppna upp för större valfrihet för ryttare – och fler arbetstillfällen för tränare, menar Ridesum-grundaren.

”Det är också lite av en demokratiseringsfråga. Jag hörde om ett duktigt gäng i Umeå som flög in tränare eftersom det inte fanns några tillräckligt bra lokalt för att ta klubben vidare”, säger Jenny Stråhle.

Härom veckan prisades hon för idén under årets Gather festival i Stockholm. Snart tar Jenny Stråhle också plats i svenska upplagan av acceleratorprogrammet Founder institute. Framöver handlar det om att jaga finansiering och rekrytera medgrundare – och att börja bygga själva produkten.

”Förhoppningen är att börja testa tjänsten bland ryttare och tränare under våren”, säger Jenny Stråhle.

En annan svensk startup som tagit sikte på just ridträning är Equilab, som byggt en Runkeeper-liknande app för ryttare. Både de och Jenny Stråhle rör sig på en marknad som hittills inte nåtts av någon större digitaliseringsvåg – trots att hästbranschen omsätter tiotals miljarder och engagerar en halv miljon människor bara i Sverige.

”Det handlar om att se problem och utmaningar som finns att lösa på en marknad. I Sverige är 90 procent av de som rider kvinnor och tyvärr är majoriteten av de som startar företag fortfarande män”, säger Jenny Stråhle, som samtidigt spår en ljus framtid för horsetech.

”Ridsporten är digitalt underutvecklad och underinvesterad. Det finns en enorm potential och jag tror att det finns plats för många nya idéer”, säger Jenny Stråhle.

Helt ensam om att vilja göra det lättare för tränare och ryttare att mötas på distans är hon inte. Redan i dag finns till exempel en lösning där en kamera följer ryttaren och skickar livevideo till tränaren.

Samtidigt är Ridesum tänkt att handla om mer än själva träningstillfället, berättar grundaren. Jenny Stråhle vill att plattformen ska kännas värdefull även utanför träningen – och locka också de som själva inte är hästägare.

”Jag tror inte bara det handlar om att tillhandahålla en paketerad tjänst. Ridsporten är ett extremt starkt community där man älskar att diskutera och ta hjälp av varandra och titta på när andra tränar. Jag tror mycket på att jobba med användargenererat innehåll och bra content som gör det här till en plats som användarna vill besöka varje dag”, säger Jenny Stråhle.

Läs mer