Sök

Vi fick ett hett tips – miljardbud på Qliro

Qliro

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Tre tungviktare ville köpa, men Kinnevik nobbade. Nu är läget ett annat.

Hade tipset kommit från någon av mina vanliga källor skulle jag inte tvekat. Men nu var det annorlunda.

Uppgiftslämnaren var ett helt oprövat kort som jag bara träffat en enda gång. I vanliga fall bygger jag steg för steg upp en relation med potentiella källor. Det måste finnas ett ömsesidigt förtroende innan man kan börja utbyta relevant information är min erfarenhet.

Ändå kände jag mig redo att göra ett avsteg från mina normala rutiner. Uppgifterna kändes så detaljerade och initierade. Min magkänsla sade mig att det fanns substans bakom. Och tipsaren var helt säker på sin sak – Qliro är på väg att bli utköpt från börsen. Det skulle innebära en affär på över 2 miljarder kronor.

Jag började stämma av uppgifterna med mina försänkningar i finansbranschen. Jag fick både napp och inte napp. Ingen kunde bekräfta att ett utköp var på gång men samtidigt fick jag fram en rad, nya intressanta datapunkter.

Så här. Qliro var under många år något av ett sorgebarn för huvudägaren Kinnevik. Samlingen av olika e-handlare som CDON, Nelly, Gymgrossisten, Lekmer och Tretti ville aldrig lyfta i en gemensam koncern. På börsen var Qliro en stor besvikelse och analytiker krävde att koncernen skulle styckas upp. Det här var den samlade bilden som rådde på aktiemarknaden för ungefär 1,5 år sedan. Men det som då bara var känt för en trängre krets var att en rad olika konstellationer i detta läge räknade seriöst på ett utköp av hela Qliro från börsen.

Enligt mina källor fanns det minst tre potentiella köpare:

# Finansmannen Peter Lindell.

# Eequity, en av Sveriges största e-handelsinvesterare.

# Riskkapitaljätten Nordic Capital.

Men det fanns ett stort problem med att dra ett utköp av den här kalibern i land. Och det problemet stavades Lorenzo Grabau. Chefen för familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik var en hårdnackad motståndare till en affär.

“Han ville att Qliro skulle köra sitt eget race och vända den svaga utvecklingen”, säger en person med insyn i förhandlingarna som fördes vid den här tidpunkten.

Via Kinnevik kontrollerade Lorenzo Grabau nästan 30 procent av aktierna av Qliro och kunde därmed effektivt hindra ett utköp. De hugade köparna tvingades dra sig tillbaka och istället började Peter Lindell via sitt riskkapitalbolag Rite köpa på sig aktier via börsen. Det skulle visa sig bli en riktigt bra affär. När Peter Lindell började köpa aktier stod kursen i runt sex spänn – idag handlas aktien till nästan 20 kronor.

Med facit i hand verkar Lorenzo Grabaus diss av budgivarna varit helt rätt. Qliro har blivit en vinnare på börsen – och en smula paradoxalt är det ett starkt skäl till att min tipsare kan ha rätt. För om KInnevik tidigare var ovilliga att sälja finns det nu flera skäl till varför de kan ha tänkt om. Det faktum att kursen gått upp över 50 procent sedan de nobbade ett utköp är ett starkt argument. Ett annat skäl till att Kinnevik nu kan tänka sig att sälja är att investmentbolaget offentligt deklarerat att en renodling av koncernen ska drivas igenom. I det sammanhanget skulle en försäljning av Qliro-posten passa in.

Dessutom lär Peter Lindell inte vara särskilt svårövertalad. Han har haft en fantastisk värdetillväxt i sina Qliro-aktier och skulle säkert vilja realisera sin vinst.

De två största ägarna (Kinnevik 29 procent och Rite 7 procent) är alltså sannolikt redo att sälja. Ytterligare ett starkt argument för en affär är att Qliro idag bevisat att den nya strategin flyger. För 18 månader sedan var Qliros idé att styra om från en e-handelskoncern till ett fintech-bolag som konkurrerar mot Klarna på den nordiska marknaden. Den senaste kvartalsrapport som kom i somras visar med all önskvärd tydlighet att bolaget nu är på rätt väg. Affärsområdet Financial Services växer så det knakar (plus 57 procent i kvartalet) och med lanseringen av sparkonton för privatpersoner tar Qliro ytterligare ett rejält kliv bort från e-handelsskrået.

Så vem är då troligaste budgivaren? Mitt stalltips är Nordic Capital. När de försökte förra gången var planen att integrera klädhandlaren Nelly i portföljbolaget Ellos verksamhet och samtidigt slå ihop Qliros fintech-del med betaljätten Bambora. Idag har Nordic Capital sålt Bambora (en fantastiskt bra affär som borde ge mersmak för fler affärer i fintech-segmentet) men Ellos finns fortfarande kvar i portföljen. Dessutom har Nordic Capital nyligen köpt ut nätmäklaren Nordnet från börsen. Planen är, enligt Breakits källor, att investera aggressivt i fintech-sektorn via Nordnet. I ett scenario där Nordic Capital breddar Nordnets verksamhet skulle Qliro kunna bli en viktig pusselbit.

Jag blir i alla fall inte särskilt förvånad om Nordic Capital köper ut Qliro från börsen och slår ihop det med Nordnet.

Glöm inte var du läste det först.

Läs mer